Home Overzicht Moord op Theo van Gogh 15 jaar geleden op verschillende plaatsen herdacht

Moord op Theo van Gogh 15 jaar geleden op verschillende plaatsen herdacht

0

Het vandaag vijftien jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord. In de Linnaeusstraat op de plaats waar Van Gogh om het leven kwam en in het Oosterpark bij het beeld de Schreeuw vond een herdenking plaats. Het beeld is ter nagedachtenis aan Van Gogh gemaakt door Jeroen Henneman.

Bekenden van de cineast, televisiemaker, columnist en opiniemaker onder wie Theodor Holman, Max Pam en Gijs van de Westelaken, herdenken Theo van Gogh tijdens een avond in het academisch-cultureel podium Spui25. Ook burgemeester Femke Halsema is erbij. Zij kijken  terug op de dag van de moord. Ze spreken onder meer over hoe het ervoor staat met de vrijheid van meningsuiting in ons land.

Theo van Gogh werd op dinsdagochtend 2 november 2004 doodgestoken in de Linnaeusstraat straat door Mohammed Bouyeri. Hij zei de regisseur en opiniemaker te hebben omgebracht uit geloofsovertuiging. De moord schokte velen in ons land. Van Gogh’s controversiële uitspraken, en vooral de film ‘Submission’ die hij samen maakte met Ayaan Hirsi Ali, zijn voor Mohammed Bouyeri aanleiding voor de moord.