Home Overzicht 4 mei | De Oost bevrijd? Over Nederlands-Indië en meer

4 mei | De Oost bevrijd? Over Nederlands-Indië en meer

0
Charlie Chan Dagelet | Foto Nienke Veneboer.

Theater Na de Dam presenteert op 4 mei weer voorstellingen over WOII in heel Nederland. Dit keer is het thema onderbelichte verhalen. Zo is er De Oost bevrijd? in Koninklijk Theater Carré over de nasleep van WOII in Nederlands Indië, met onder andere Charlie Chan Dagelet, Marcel Hensema en Denise Aznam.

5 mei 1945 was niet voor iedere Nederlander Bevrijdingsdag. De oorlog met Duitsland mocht dan voorbij zijn, meer dan 35 miljoen Nederlandse onderdanen leefden aan de andere kant van de wereld nog onder het juk van de Japanse bezetter. Kort nadat op 15 augustus 1945 ook Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, brak er een bloedige onafhankelijkheidstrijd los.

Nederland, zelf net bevrijd van een bezetter, stuurde nu op zijn beurt troepen om het naar vrijheid strevende land opnieuw te bezetten. Nadat het in 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië had erkend, moesten duizenden Nederlanders, zowel van Europese als Indische als Molukse afkomst, hun land verruilen voor het onze. Velen werden hier vervolgens gediscrimineerd vanwege hun huidskleur, laat staan dat er voor hun herinnering aan twee oorlogen aandacht was.

De Oost bevrijd? wordt verteld vanuit drie perspectieven: het Indonesische, Indische en Molukse perspectief. Met deze nieuwe voorstelling op 4 mei in Carré geven de gerenommeerde schrijvers Dido Michielsen, Reggie Baay en Sylvia Pessireron stemmen aan de vergeten verhalen en perspectieven. Ze laten zien hoe de oorlog van toen aan de andere kant van de wereld nog steeds doorwerkt in het Nederland van vandaag.

Onderbelichte verhalen

We vieren op 5 mei Bevrijdingsdag, toen eindigde in Nederland de bezetting, maar hoe bevrijd was iedereen nou echt? Voor veel Nederlanders werkte de oorlog nog jaren en zelfs generaties door. Theater Na de Dam ziet het als zijn rol om theater te maken over onderbelichte oorlogsverhalen en pijn die niet erkend is. Zo is er theater over Nederlands-Indië, een project over Suriname in WOII en worden er jongerenprojecten gemaakt over de misstanden in de psychiatrische verpleeghuizen tijdens de oorlog.

De Oost bevrijd? op woensdag 4 mei 2022 om 21.00 uur presenteert in Carré.