Home Overzicht 721 studentenwoningen Science Park volgend jaar van het gas af

721 studentenwoningen Science Park volgend jaar van het gas af

0

Het Science Park blijkt een bron van warmte. Een deel van de Watergraafsmeer zal naar alle waarschijnlijkheid worden voorzien van de restwarmte een datacenter. Maar ook de bodem van het Science Park blijkt veel warmte te bieden. Een complex van bijna 600 studentenwoningen wordt er al sinds 2013 verwarmd door middel van warmte-koudeopslag. Nu komen daar nog eens 721 woningen van een naastgelegen complex bij. Zo worden die woningen in een klap aardgasvrij.

Studentenhuisvester DUWO en mede-eigenaar Rochdale gaan het grote Amsterdamse studentencomplex Science Park I aardgasvrij maken. Science Park II is al sinds de oplevering in 2013 gebruik. Die bodembron bevat zoveel warmte dat óók Science Park I er mee kan worden verwarmd. Amsterdam verleent voor de ombouw een flinke subsidie.
Het Warmte-koude-opslag-systeem (WKO) wordt gedeeld met het nabijgelegen onderzoeksinstituut en datacenter Nikhef dat zeer veel warmte in een bodembron stopt. Alle IT-apparatuur wordt op die manier gekoeld. DUWO haalt die warmte er in de wintermaanden weer uit om Science Park II te verwarmen. De bodembron bevat echter zoveel warmte dat óók Science Park I er makkelijk mee kan worden verwarmd. Voor de bodembron zelf is dat ook beter, er komt een beter evenwicht tussen het gebruik van warmte en koude.
Het aardgasvrij maken van de 721 woningen van Science Park I zorgt jaarlijks voor 195.000 ton minder CO2-uitstoot. De exploitatielasten gaan volgens DUWO jaarlijks met minstens 15.000 euro omlaag. Een bedrag dat oploopt als gas duurder en elektra goedkoper wordt. BAM Bouw en Techniek voert het werk uit zonder dat de bewoners er in hun woning veel last van hebben. In oktober 2020 moet het hele complex daadwerkelijk van het gas af zijn.