Home Nieuws uit Artis Het Groote Museum van Artis opent op 12 mei

Het Groote Museum van Artis opent op 12 mei

0
De westzaal van het monumentale Groote Museum. Foto Artis.

Op 12 mei heropent Artis na 75 jaar het Groote Museum aan het Artisplein. In dat nieuwe museum met een compleet nieuw concept ervaren bezoekers, naast de verschillen en overeenkomsten, bovenal de verbondenheid tussen alles wat leeft: mens, dier, plant en microbe.

Het museum wordt gehuisvest in het eerste museumgebouw van Nederland, dat dateert uit 1855. Het gebouw is monumentaal erfgoed en duurzaam gerestaureerd en vernieuwd. Na jarenlange inhoudelijke ontwikkeling is ook het museumontwerp afgerond en opent Artis op 12 mei, na Micropia, de deuren van haar tweede museum

Het Groote Museum gaat over de mens. Het geeft inzicht in jezelf waardoor je beter kunt handelen in de snel veranderende wereld om je heen, zoals ook nu het geval is. Pas als je begrijpt wie je bent en hoe je verbonden bent met al het leven op aarde, kun je nadenken over de toekomst van de aarde en word je je bewust van welke rol je daar zelf in pakt.

Bij alle opstellingen is het menselijk lichaam het vertrekpunt. Je gebruikt je eigen lichaam als onderdeel van de expeditie en van daaruit ontdek je jezelf en maak je verbinding met de wereld om je heen. Zo worden de thema’s persoonlijk en krijg je meer inzicht in wie je bent. Je wordt je bewust van je omgeving, je spiegelt je daaraan en merkt dat je onderdeel bent van een groter geheel.

De heropening van het Groote Museum wordt gevierd met een speciaal programma voor bezoekers tijdens de openingsdagen van donderdag 12 mei tot en met zondag 15 mei.