Home Overzicht Rommelmarkt QRU verhuist van Cruquiuseiland naar Spaklerweg

Rommelmarkt QRU verhuist van Cruquiuseiland naar Spaklerweg

0

Alweer een tijdje geleden moest QRU op de Cruquiusweg wijken voor de bouw van woningen op het Cruquiuseiland. De succesvolle rommelmarkten en platenbeurzen stopten in afwachting van een nieuwe plek. Die is nu gevonden. QRU verhuist tijdelijk naar een ruimte aan het begin van de Spaklerweg. Tijdelijk, want over een paar jaar hoopt QRU terug te keren naar het Cruquiuseiland.

Na lang zoeken heeft QRU een bijzondere plek gevonden aan de Spaklerweg. Het is een binnenruimte onder de sporen van NS en de metro met daarbij een overdekt terrein dat goed geschikt is voor de rommelmarkt. Dat maakt het mogelijk om op zondag 27 maart op de Spaklerweg voor de eerste keer weer een echte QRU-rommelmarkt te organiseren.

Buiten en binnen

Horeca en activiteiten zijn te vinden in de binnenruimte van QRU. Naast de buurtactiviteiten die QRU zelf organiseert, kun je die ruimte van 100 m2 zelf ook huren voor van alles en nog wat. Van culturele events, vergaderingen tot workshops, meetups, diners, verjaardagen, photoshoots, theater of wat je ook maar kunt bedenken.

Centraal gelegen

QRU is op Cruquius begonnen als buurtactiviteit waar bewoners elkaar ontmoetten. Daar mengden verschillende bevolkingsgroepen van jong tot oud zich bij de rommelmarkten, platenbeurzen, foodnights, filmvoorstellingen en sporttoernooien.  De hal aan de Cruquiusweg in combinatie met activiteiten zorgden voor de identiteit in de wijk. Het is straks spannend om te zien of de bewoners van het Oostelijk Havengebied de nieuwe locatie van hun QRU weten te vinden. Maar ongetwijfeld zullen ook mensen uit de nieuwe omgeving er een kijkje gaan nemen. Ligt Cruquius enigszins geïsoleerd, de nieuwe ruimte aan de Spaklerweg ligt op een steenworp afstand van het nieuwe Amstelkwartier, de Watergraafsmeer, Oud Oost en de Rivierenbuurt.

Buurtfabriek op Cruquius

Op het Cruquiuseiland was QRU een bijzondere plek tussen bedrijvigheid en startende woningbouw. Maar voorlopig is er geen plaats voor maatschappelijke activiteiten. QRU bedacht daarom samen met Buurtcoöperatie de Eester en Stichting Do Yourself a Favour een plan om de Drenthhal aan de Cruquiusweg een nieuwe toekomst te geven. Het karakteristieke fabrieksgebouw wordt als het aan hen ligt de ‘Buurtfabriek’. Maar er zijn veel hobbels op de weg en realisatie kan nog jaren op zich laten wachten.