Al 50 jaar staat Ton op de markt. Begonnen op de Albert Cuyp op 15-jarige leeftijd en nu staat hij al 28 jaar op de Dappermarkt. ‘We zijn nog met een stuk of tien kramen van de oude garde, verder is er op de markt veel veranderd’, zegt Ton die de markt de afgelopen decennia heeft zien transformeren. ‘De markt was vijftig jaar terug een plek waar buurtbewoners hun dagelijkse boodschappen deden en elkaar ontmoetten voor een praatje.’
Arie Martijn gaat de markt op
Op woensdag, vrijdag en zaterdag verkoopt de veteraan damestextiel ter hoogte van Dapperstraat 36. In het verleden stond hij hier elke dag, maar nu drie dagen per week en soms meer in de vakantieperiode. ‘De winter is veel lastiger dan de zomer, daar zit voor ons een groot verschil tussen’, zegt de marktkoopman.
Door de jaren ontstond er een toenemende diversiteit onder de bezoekers en marktkramen van de markt. Dit veranderde de dynamiek van de markt aanzienlijk. De dames textielkraam paste zich aan door het assortiment uit te breiden met kledingstijlen die aansloten bij de behoeften en smaken van de nieuwe bezoekers. ‘De laatste tien jaar wonen er steeds meer yuppen in Oost, waardoor de vraag ook weer verandert’, zegt een bewoner uit de Indische Buurt die een kleurrijke blouse uitkiest.
Ton baalt van de parkeertarieven van de gemeente. Dat schrikt dagjesmensen af. Een bezoeker uit Alkmaar rekent een zomerjurk af bij de kraam. ‘Ik kom met trein naar Amsterdam en vind de Dappermarkt een heerlijke plek om vakantie-inkopen te doen.’
De dames textielkraam op de Dappermarkt is niet alleen een plek om stoffen en kleding te kopen, maar een levend stukje geschiedenis van Amsterdam-Oost, een symbool van aanpassingsvermogen door de jaren heen.