In het Theo van Goghpark staat nu De Hond, een kunstwerk van kunstenares Josje Smit. Het is een beeldhouwwerk uit de jaren 60, dat door het bewonersinitiatief Kunst Op IJburg uit het depot is gehaald en nu in het park een plek heeft gekregen. Om dat te vieren was er op donderdag 26 september een feestelijke bijeenkomst voor bewoners en betrokkenen.

‘Op IJburg zijn nog weinig kunstwerken in de openbare ruimte en daarom is het zo goed dat het bewonersinitiatief Kunst op IJburg zich heeft ingespannen om dit te veranderen’, zei stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege, die bij het feestje aanwezig was. ‘Dankzij hun inzet is het kunstwerk uit het depot gehaald en aan de rand van het Theo van Goghpark geplaatst. Dit maakt niet alleen het park levendiger, maar verrijkt ook de openbare ruimte met meer kunst.’

De Hond na-boetseren
Bij de feestelijke bijeenkomst werd kort stilgestaan bij het kunstwerk, de kunstenares en de waarde van kunst in de openbare ruimte. Ook was er de mogelijkheid voor aanwezigen om zelf een hondje te kleien. Dit resulteerde in allemaal verschillende kleine hondjes.

Een kunstwerk van bijna 60 jaar oud
De Hond, gemaakt in 1966, is onderdeel van een aantal speeldieren die kunstenaar Josje Smit creëerde voor meerdere plekken in de stad. Het kunstwerk stond voor een lange tijd bij het schoolplein van basisschool de Ark in Buitenveldert. Na verbouwing van de basisschool is het kunstwerk in het depot opgeslagen. Een soortgelijk werk van Josje Smit staat in het Piet Wiedijkpark in stadsdeel Nieuw-West. De Hond is een betonnen beeld en is ongeveer 2,5 lang en 1,5 meter hoog.

Josje Smit was beeldend kunstenaar en met als specialiteiten beeldhouwen, wandkleden, keramiek en textielkunst. Zij overleed in 2003 en behoorde tot de belangrijkste generatie van beeldhouwers na de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van haar leven woonde zij in Amsterdam.

Meer informatie over kunstwerken in Oost en de rest van de stad is te vinden op amsterdam.kunstwacht.nl