Op het Centrumeiland van IJburg start een zelfbouwcompetitie voor 110 huur- en koopwoningen. Daarvan is minimaal 60 procent en maximaal 80 procent in de vrije sector. Alleen teams die bestaan uit een architect, ontwikkelaar en minimaal één bewonersinitiatief kunnen meedoen. Het ontwerp moet vooral gericht zijn op burenhulp en solidariteit. Het resultaat is een bij Amsterdam passende invulling van het begrip nabuurschap.

Het ontwerp van het gebouw en de mix aan woningen zorgen ervoor dat de toekomstige buren elkaar gemakkelijker kunnen helpen. Hierdoor kunnen mensen prettig zelfstandig thuis wonen. Het is een kans voor bewoners om samen met een architect en ontwikkelaar het ontwerp te maken. Het hele proces kan vijf jaar duren.

Het Centrumeiland is onderdeel van IJburg. Daar wordt ongeveer 70 procent van de woningen door zelfbouwers gerealiseerd. Blok 16 ligt op de hoek bij de Gerda Tarobrug naar Strandeiland op de zuidelijke kant van het eiland. Aan de zuidelijke kant van het eiland bevindt zich ook de Zuidoever.

Een woongemeenschap biedt de mogelijkheid om zelfredzaam te zijn, elkaar te ontmoeten en elkaar te helpen. In Amsterdam zijn plekken zoals de eeuwenoude hofjes een mooi voorbeeld. Hier wonen mensen met elkaar samen en ontfermen zich over elkaar. In deze hechte gemeenschappen draait het om wederzijdse hulp en gezellig samen dingen doen. Daar heeft het ontwerp van het gebouw in grote mate aan bijgedragen. Gemeenschappelijke ruimtes, prettige binnentuinen en slimme looproutes zijn belangrijke elementen.

Amsterdammers worden gemiddeld steeds ouder, maar hebben ook meer zorg nodig. Het scheelt dan als ze een beroep kunnen doen op een persoonlijk vangnet. Een woongemeenschap biedt de mogelijkheid thuis te blijven wonen, elkaar te ontmoeten en elkaar te helpen. Er zijn al groepen van Amsterdammers die ideeën hebben voor bijzondere woonvormen waar ze met zorg voor elkaar kunnen wonen. Deze Amsterdammers hebben hier alleen de kennis en het geld niet voor. Er zijn ook vastgoedpartijen die zich richten op het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe woonvormen. De nieuwe ontwikkelvorm brengt deze groepen samen. Voor het ontwikkelen van een bijzonder woonconcept stelt de gemeente een bouwkavel beschikbaar met ruimte voor een complex van 110 huur- en koopwoningen.

Aanmelden voor meet-and-greet op donderdag 14 november van 15.00 tot 18.00 uur in Haddock Amsterdam, Marie Baronlaan 19.