Snowapple is een door drie vrouwen opgericht collectief dat bestaat uit creatievelingen die op een artistieke manier allerlei disciplines combineren. Ze zijn erg bekend in het buitenland, met name in Mexico. Voor hun nieuwste project ‘A Moonless Night’ hebben ze een LP en CD, een boek en een film uitgebracht. De roots van dit gezelschap liggen in Amsterdam-Oost, hier woonde en studeerde oprichtster Laurien Schreuder. oost-online medewerker Oscar Smit had een boeiend gesprek met haar.

Oscar Smit

Laurien Schreuder woonde ooit aan de Weesperzijde, boven een café met de naam ‘Aan de Amstel’. Het was om de hoek bij de Blasiusstraat, waar ze Wally Tax regelmatig langs zag schuifelen. Ze deed twee studies aan de UvA. Op het Roeterseiland studeerde ze Astrofysica en vervolgens verdiepte ze zich op het Science Park in Experimentele Natuurkunde, waarin ze zich een master mag noemen.

‘Ik vond het altijd interessant om van alles iets af te weten. Ik ben een filosoof en voor mij gaan wetenschap, poëzie en kunsten heel goed samen. Tegenwoordig is wetenschap toch wel hard en is er bijna geen ruimte voor poëtische kunst in de wetenschap. Dat miste ik in mijn leven. Daarom heb ik me losgeweekt van het leven in het Sciencepark en ben de wijde wereld ingetrokken met mijn band, Snowapple’, aldus Laurien Schreuder.

Die band had ze met twee andere vrouwen in 2011 opgericht. Het trio deed in het begin 3-stemmige zang. Gaandeweg werd dat uitgebreid met theatermaken en samenwerkingen met ander disciplines. Hun optredens werden uitgebreider en theatraler. Ze tourden ook vaak in het buitenland. Met name in Mexico zijn ze populair, hier gaan ze ook in november weer naartoe voor een tour.

‘A Moonless Night’ is de eerste uitgave van Snowapple waarbij meerdere disciplines bij elkaar komen. Er is een boek met poëzie van Eva Schumacher. Dat zijn de teksten van de songs die voorkomen op de gelijknamige LP/CD. Een deel van de muziek is terug te horen in de film die onlangs zijn première beleefde in Tuschinski.

De muziek is opgenomen in Los Angeles met de gerenommeerde producer David Michael Ott die recentelijk nog werkte met A Tribe Called Quest. Met hiernaast een keur van internationaal bekende muzikanten als Frank Zappa-drummer Vincent Colaiuta, saxofonist Curtis Fitzgerald Williams bekend van Kool & The Gang of violist Thomas Lea die speelt op songs van onder anderen Burt Bacharach, Celine Dion of Ariane Grande. De muziek op het album is sfeervol bij tijd en wijle geheimzinnig, orkestraal met flarden poëzie tussendoor.

Aan de een uur durende film is zo’n vijf jaar gewerkt. De regie is gedaan door drie vrouwen, waaronder Laurien Schreuder. Het verhaal speelt zich vooral af in een donkere bar waar een typische en vreemde clientèle zit tijdens een maanloze nacht. Buiten zien we een persoon uit de lucht vallen die vervolgens gevolgd wordt door allerlei desolate, dromerige locaties. Waarbij onder andere het vuurtorentje op Marken of het strand bij Wijk aan Zee te herkennen valt. De film heeft het verstilde van Tarkovsky, het vervreemdende van David Lynch en de humor van Dick El Demasiado. Laurien Schreuder zegt hierover: ‘Met deze film wilden we de verstilling opzoeken. Zodat mensen naar de bioscoop gaan om te genieten van beeld en geluid. Eigenlijk het tegenovergestelde van Tiktok en Youtube.’

De LP/CD is uitgebracht door Zip Records. De film draait 27 oktober in EYE en 17 december in de Roode Bioscoop. Laurien Schreuder is op 28 december in Paradiso te zien tijdens de avond van het Balongezelschap. In juni 2025 presenteert Snowapple hun nieuwe project in Paradiso.

Check www.ziprecords.nl