Grote teleurstelling bij deelnemende ondernemers en organisatoren. Om nog onbekende redenen is besloten het Keti- Koti Festival van het Oosterpark naar het Museumplein te verplaatsen. De officiële herdenking is dit jaar wel in het park, waar ook het door Erwin de Vries ontworpen en in 2002 onthulde Nationaal monument slavernijverleden staat.
Betrokkenen bij het festival vinden het een schande dat de feestelijkheden naar het Museumplein worden verplaatst, waar in het Rijksmuseum veel koloniale kunst wordt bewaard. ‘Oost met zijn diversiteit aan bewoners tekent de maatschappij van 2023 goed af’, vertelt een organisator die anoniem wil blijven. ‘Het Oosterpark is daarom bij uitstek geschikt om Keti Koti te vieren, zeker omdat we daar het nationale monument direct op de achtergrond hebben. Nu worden de halve stad doorgejaagd en zijn de tijden ook nog eens aangepast.’
Het Keti Koti Festival werd sinds 1 juli 2000 jaarlijks in het Oosterpark gevierd om de slachtoffers van de slavernij te herdenken. In Nederland werd slavernij pas op 1 juli 1863 afgeschaft, dit is relatief laat vergeleken met Engeland en Frankrijk die in 1807 en 1848 slavenhandel op eigen grond en in de koloniën verboden. Na een oorlog tussen Noordelijke en Zuidelijke Staten kwam in 1865 ook een einde aan de slavernij in de VS.
De gemeente heeft nog niet toegelicht waarom het Keti Koti Festival wordt verplaatst en komt een dezer dagen met een persbericht waarin het besluit wordt toegelicht. In 2017 werd het festival ook op het Museumplein gevierd omdat het Oosterpark toen in renovatie was.