Home Overzicht Aantal coronabesmettingen neemt toe, ook in Oost

Aantal coronabesmettingen neemt toe, ook in Oost

0

De GGD Amsterdam Amstelland maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen. Sinds eind juli loopt het aantal besmettingen fors op. In Amsterdam is het aantal positief geteste personen in een week gestegen van 397 naar 705 in week 32. In stadsdeel Oost steeg het aantal coronabesmettingen in die week van 50 naar 89.

Wat opvalt is dat het aantal besmette personen in stadsdeel Oost ten opzicht van andere stadsdelen wat beter met 6,3 per 10.000 inwoners in week 32 (van 2 tot 9 augustus). Alleen stadsdeel Zuid komt met 6,1 daaronder uit. Stadsdeel Centrum scoort het hoogste met 10,1 per 10.000 personen.

De GGD ziet de meeste besmettingen op dit moment in de groep jongeren in de leeftijd van 13 tot 30 jaar. Voor zover bekend lijken de meeste besmettingen binnenshuis plaats te vinden. De meeste clusters (drie besmettingen of meer met dezelfde bron) worden gevonden bij privéfeesten, zoals bruiloften en andere familiefeesten, bij illegale feesten, onder studenten en in de horeca. Naast de gebruikelijke maatregelen bij clusters intensiveert de GGD de communicatie met speciale doelgroepen, waaronder de inwoners in de regio met een migratie-achtergrond.

Mensen lijken moeite te hebben met het naleven van de algemene coronaregels. Dat blijkt uit gesprekken met positief geteste Amsterdammers. Ook geven besmette personen soms aan moeite te hebben om mee te werken aan het bron- en contactonerzoek of zich te houden aan quarantaine-adviezen van de GGD.

De GGD benadrukt dat de stijging van het aantal besmettingen in de regio ernstig is. De GGD blijft mensen oproepen om de algemene coronamaatregelen na te leven: houd afstand, vermijd drukte, draag een mondkapje waar het verplicht is, en bij milde klachten: blijf thuis en laat je testen.