Home BoekvandeWeek Boekenkeus van deze week: ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers

Boekenkeus van deze week: ‘Tot in de hemel’ van Richard Powers

0

34 De vakantieperiode leent zich uitstekend om dat ene dikke boek te lezen dat je al twee jaar in de kast hebt staan. Deze zomer heb ik eindelijk Tot in de hemel van Richard Powers gelezen, waarmee hij in 2019 de Pulitzerprijs voor fictie won. Het leek me een mooi idee om een boek over bomen te lezen tijdens mijn vakantie in een bos.

Biologe Patricia Westerford is al haar hele leven gefascineerd door bomen. Als jong meisje gaat ze er al op uit met haar vader die haar de nodige kennis bijbrengt. Het is voor haar dan ook een logische keuze om plantkunde te gaan studeren. Ze ontdekt al vroeg in haar carrière dat bomen sociale wezens zijn, met elkaar communiceren en elkaar zelfs waarschuwen in geval van nood. Ze schrijft hier een wetenschappelijk artikel over en wordt vervolgens verguist om haar theorie. Vele jaren later wordt ze gerehabiliteerd en wordt het boek dat ze hierover schrijft een inspiratiebron voor velen, onder wie de groep milieuactivisten die een centrale rol speelt in het boek. Ze hebben ieder hun eigen verhaal.

Zo heeft oorlogsveteraan Doug zijn leven te danken aan een vijgenboom die zijn val breekt tijdens een missie. Heeft Olivia, na een bijna-dood ervaring, een nieuwe roeping in haar leven: het redden van de laatste oerbomen. Ontmoeten Olivia en Nick elkaar door de gratis ‘boomkunst’ die hij aanbiedt, waaronder een verzameling foto’s van dezelfde kastanjeboom die zijn familie decennialang heeft gefotografeerd.

Dit is slechts een tipje van de sluier. Tot in de hemel kent nog vele andere personages. Wat ze gemeenschappelijk hebben is hun bijzondere band met bomen die op een moment in hun leven een bepalende rol hebben gespeeld.

Tot in de hemel is een roman en natuurfilosofisch betoog in één. Na het lezen van het boek bekeek ik de boomrijke omgeving in ieder geval met andere ogen.

_____

Tot in de hemel is geschreven door Richard Powers
verschenen bij uitgeverij Atlas Contact
vertaald door Jelle Noorman
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145