Home Overzicht Aantal coronamaatregelen per 5 juni losgelaten of aangepast

Aantal coronamaatregelen per 5 juni losgelaten of aangepast

0

In rap tempo worden steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat is gevaccineerd, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan in te laten gaan op zaterdag 5 juni. Volgens premier Rutte betekent dit het einde van de lockdown. We zetten de regels en mogelijkheden op een rijtje.

Restaurants en cafés binnen gaan open  Restaurants en cafés mogen open van 06.00 uur tot 22.00 uur. Dit geldt ook voor de terrassen. Je moet reserveren. Je zit aan een tafel. Je mag met drie anderen aan een tafel zitten. Mensen uit jouw huishouden tellen niet mee. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. In de restaurants treden geen artiesten op. Je  kunt ook geen sportwedstrijden kijken op een scherm. Er mogen vijftig mensen in de ruimte zijn. Personeel telt niet mee. Je moet reserveren. Een gezondheidscheck is nodig.

Regels voor winkelen  Winkels hebben weer koopavond. Meer mensen mogen tegelijk in een winkel zijn. Alcohol kunt je kopen tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Bij coffeeshops kun je afhalen tot 22.00 uur.

Musea, bioscopen en theaters gaan open  Musea, bioscopen en theaters gaan weer open. Net als poppodia en filmhuizen. In iedere ruimte mogen 50 mensen zijn. Bij zalen met 1.000 stoelen of meer mogen 250 mensen binnen zijn. Iedereen houdt 1,5 meter afstand. Je moet reserveren. Reserveren doet je voor jezelf en maximaal drie anderen. Mensen uit jouw eigen huishouden tellen niet mee. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Een gezondheidscheck is nodig.

Recreatie binnen  Binnenruimtes van attractieparken, natuurparken en dierentuinen gaan ook open. Ook casino’s mogen open. En plekken voor spellen zoals lasergamen. Sauna’s, wellnesscentra en zonnestudio’s mogen open. Het aantal bezoekers hangt af van de locatie. Binnen draag je een mondkapje. Je moet reserveren. Reserveren doet je voor jezelf en maximaal drie anderen. Mensen uit jouw eigen huishouden tellen niet mee.  Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Een gezondheidscheck is nodig.

Regels voor sporten  Je mag sporten in groepen van maximaal 50 personen. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wedstrijden spelen tegen andere clubs. Mensen vanaf 18 jaar mogen alleen wedstrijden spelen tegen teams van de eigen club. Er mag geen publiek bij. Kleedkamers en douches zijn open. Sportkantines zijn open. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wedstrijden spelen tegen andere clubs. Je hoeft geen afstand te houden tijdens het sporten als dit niet lukt. Je moet reserveren. Een gezondheidscheck is nodig. Binnen draagt je een mondkapje. Tijdens het sporten mag het mondkapje af.

Zangkoren, orkesten en andere kunst en cultuur  Orkesten kunnen weer samen oefenen. Ook andere vormen van kunst en cultuur beoefenen mogen. Er mogen 50 mensen in een ruimte zijn. 1,5 meter afstand is niet nodig.

Toegangsbewijzen  Op veel plekken mogen vijftig mensen in een ruimte of zaal zijn.
Met toegangsbewijzen mogen meer mensen in een ruimte of zaal. Zij moeten wel 1,5 meter afstand houden. Bezoekers moeten vooraf een coronatest doen. Is de test negatief? Dan krijg je een code. Deze code vul je in op de CoronaCheck-app. Je laat de CoronaCheck-app bij de ingang zien. Daarna kun je naar binnen.

Regels voor thuis  Thuis mag je vier mensen op een dag ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Was jouw handen als je bij iemand binnenkomt. Houd 1,5 meter afstand.

Regels voor groepen  Buiten mag je met drie anderen samen zijn. Ook mag je met drie anderen een activiteit doen. Bijvoorbeeld naar het museum of pretpark. Mensen uit uw eigen huishouden tellen niet mee. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Houd 1,5 meter afstand.

Regels voor werk  Werk zoveel mogelijk thuis. Voor een cursus met uw collega’s mag je wel naar je werk.

Basisregels blijven belangrijk. Blijf de basisregels volgen. Ook als je een prik heeft gehad. Was jouw handen. Houd 1,5 meter afstand. Blijf thuis bij klachten en laat je testen.