Ruim honderd jaar staat de familie Koster al met aardappelen op de Dappermarkt en is daarmee een van de oudste kramen. In de begintijd van de markt reden de marktkoopmannen met karren om hun waar uit te venten, daar stond de familie Koster op gegeven moment ook tussen. Heden ten dagen staan ze er nog steeds op de donderdag, vrijdag en zaterdag op het Dapperplein. In vroegere jaren waren dat vijf of zes dagen per week.

Arie Martijn gaat de markt op

Aardappelhandel Tonnie Koster verkoopt veel verschillende rassen. Lindsay, stiefdochter van Tonnie Koster, weet precies welke ras je waarvoor het beste kunt gebruiken. ‘Als je aardappelpuree wilt maken, heb je een andere ras aardappels nodig dan wanneer je gebakken krieltjes wilt eten’, licht Lindsay toe.

‘We verkopen niet meer zo veel als vroeger, de meeste mensen eten niet meer elke dag aardappel, vlees en groente’, merkt Lindsay op. ‘Maar de klanten op markt zijn de laatste jaren bewust op zoek naar gezonde producten. We zien de verkoop sinds corona weer toenemen.’

De kraam biedt ook een ruim assortiment uien aan. ‘Ik gebruik de zoete uien vaak om uiensoep en hachee te maken’, zegt Janine die elke donderdag speciaal voor aardappelen en uien naar de markt komt met haar vriendin. ‘Ook kun je hier heerlijke rode ui en sjalotten kopen.’

Naast de uien en aardappelen verkoopt Toni Koster ook Franse, Chinese en Hollandse knoflook. De Franse knoflook vindt een marktbezoeker het allerlekkerst. ‘Deze knoflook staat bekend als de lekkerste ter wereld’, zeggen de vaste klanten Marie en Janine. ‘Dat komt doordat deze knoflook vakkundig is gedroogd.’

‘Aardappelen in de supermarkt worden gewassen, terwijl aardappels daar niet goed tegen kunnen. De smaak gaat daardoor achteruit’, vertelt verkoopster Lindsay. ‘Daarnaast vind je hier ook aardappelen die je niet in de winkel kunt kopen, zoals de knapperige patataardappel. Mijn persoonlijke favoriet is de Opperdoeser ronde als ze vers van het land komen, aldus Lindsay.

Een andere vaste bezoeker Hans vertelt over zijn ervaringen met aardappelen die hij voor de stamppot gebruikt. ‘Kruimige aardappelen zijn ideaal voor stamppot, omdat ze makkelijk uit elkaar vallen na het koken en mooi tot puree te stampen zijn. Goed kruimig zijn bijvoorbeeld de eigenheimers, bildtstar en doré’, vertelt de ervaren Hans.

Nog een tip van Lindsay: ‘In de wintermaanden verkopen we ook zuurkool uit het vat.’