28 Natuurlijk is het heerlijk om helemaal te verdwijnen in een spannend of romantisch boek. Maar zelf vind ik het ook leuk om juist als ik vrij ben eens iets te lezen dat meer inspanning vergt, zoals een filosofie- of geschiedenisboek. Of zoals The game, geschreven door Alessandro Baricco (U kent hem misschien nog van ‘De barbaren’).
Hij beschrijft hierin de ‘nieuwe’ samenleving, zoals die ontstaan is door de digitale ontwikkelingen. Die nieuwe samenleving noemt hij The game: veel van onze digitale gebruiksvoorwerpen en ook de de ontwikkeling van apps (- afkorting van applications = programma’s) hebben hun oorsprong in de ontwikkeling van spelletjes. Gemaakt door aanvankelijk een handjevol freaks en nerds in Californië, met heel veel lol, en zonder snode plannen om de hele wereldbevolking nou eens permanent in de gaten te gaan houden. Toch is het min of mee daar op uitgelopen.
Hoe kon dit gebeuren? De elite is verdwenen, stelt hij, iedereen beschikt over alle informatie, en kan en mag dus alles weten. In een interview met Trouw zegt hij:
‘We kunnen nog steeds duivelse wapens uitvinden, maar dat kan niet meer in een geheime kamer, zoals indertijd met de Amerikaanse atoombom. Dat maakt heel veel uit. Het was typisch voor de 20ste eeuw dat niemand iets wist en dat een kleine elite voor iedereen over alles besliste. In de Game kan dat niet meer.’ (Trouw 22 juni 2019).
Je leest dit boek niet in één ruk uit (U weet dat ik dat wel deed met De ontembare), en eigenlijk maakt dat het boek wat specialer: het nodigt uit tot nadenken, je kunt er met anderen over praten…
Absolute zomeraanrader!
_____
The game is geschreven door Alessandro Baricco
vertaals door Marion Smits
verschenen bij De Bezige Bij
Carel van Pampus is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303