Home Duurzaam Amsterdam bindt opnieuw de strijd aan bij het NK Tegelwippen

Amsterdam bindt opnieuw de strijd aan bij het NK Tegelwippen

0

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is begonnen. Vorig jaar heeft Amsterdam de strijd met Rotterdam gewonnen. Met 170.000 tegels zijn er in Amsterdam meer tegels uit de stad verwijderd en vervangen door groen. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt de stad meer klimaatadaptief en biodivers.

Het doel van het NK Tegelwippen? Zoveel mogelijk tegels in tuin of geveltuin verruilen voor groen. Zo maken we de steden meer regenbestendig. Zoals een echte competitie betaamt, duurt deze enkele maanden. Maar let op: er is bij deze competitie geen zomerstop!

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal. Veel buurten zijn versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen.

Het NK Tegelwippen stimuleert effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen – zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

NK Tegelwippen van 21 maart tot en met 31 oktober

Het NK Tegelwippen wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 115 gemeenten, groot en klein, hebben zich aangemeld voor het Nederlandse kampioenschap. Bekijk de deelnemende gemeenten en de actuele tegelstand op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand.

Gouden Schep, Gouden Tegel en Publiekswipper

De gemeente die de meeste tegels per 1000 inwoners wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

De dag voor de ophaaldag kun je vanaf 16.00 uur de tegels buiten zetten. Dit kan tot 07.30 uur de volgende ochtend. Wegens het grote succes van de tegelservice kan het voorkomen dat niet alle tegels op de ophaaldag zelf kunnen worden opgehaald. De tegelservice komt dan de volgende dag opnieuw langs.

Aanmelden tegels bij de gemeente

Leg de tegels op de hoek van de straat, op de stoep. Zo dicht mogelijk tegen de straatkant. Zo kunnen de vrachtwagens er goed bij. Geef het aantal tegels door én selecteer de ophaaldag.

Check NK Tegelwippen Daar vind je alle bijzonderheden en de spelregels