Home Overzicht Amsterdam Klezmer Band barst van de branie

Amsterdam Klezmer Band barst van de branie

0

Op zaterdag 18 juli staan de Amsterdam Klezmer Band in Q-Factory. Klezmer, Joodse feestmuziek, fungeert bij hen als een springplank naar de wereld. De musici eigenen zich alles toe wat binnen handbereik ligt. Rap, ska, jazz, balkan. Als ze het publiek maar aan het stuiteren en dansen krijgen. Zanger Alec Kopyt koelt de gemoederen af met zielvolle muziek uit Odessa, de bakermat van de klezmer.

De band is inmiddels een vaste en bijzondere waarde binnen de klezmer en balkan scène. In 1996 richtte altsaxofonist Job Chajes de band op en bijna vijfentwintig jaar gingen voorbij waarin de band het presteerde om geen seizoen van de radar te verdwijnen. Het grootste deel van het repertoire is door de bandleden zelf geschreven. Invloeden van zigeunermuziek en jazz maken dat hun muziek niet eenvoudig in een hokje is te plaatsen.

‘Wat als altijd het meeste indruk maakt, is het loeistrakke samenspel van deze voortreffelijke muzikanten, die het heilig vuur nog steeds brandende houden’, schrijft  Mixed World Music. De band is onder andere op festivals als Oerol, het North Sea Jazz festival en Lowlands te zien en te horen geweest. De band treedt ook internationaal op en was tot dusver actief in 29 landen wereldwijd. Ze speelden onder andere op het Sziget festival in Boedapest Hongarije, het Hong Kong Jazz festival.

Onlangs verscheen het nieuwe album Fortuna. Het is een album met een rauw randje, spannende lagen en authentieke spelplezier. Het album gaat over broederschap, iets wat de leden in een kwart eeuw geen moment zijn verloren. De tracks worden vertolkt met een goede dosis gotspe en Amsterdamse smoel.

Check q-factory-amsterdam.nl