Nadat de Tigers het reguliere seizoen afgelopen weekend als nummer één afsloten was het wachten op de eerste tegenstander in de kwartfinale van de playoffs. Zondagavond kwam het antwoord toen alle wedstrijden in de eredivisie waren gespeeld: de Dordrecht Lions. De teams stonden eerder tegenover elkaar in de kwartfinale van de competitie. Acht jaar geleden won Amsterdam uit met 2-4 en thuis met 5-3 en ging zo door naar de halve finale.

Steve King

De Amsterdammers speelden eerder dit seizoen al twee keer tegen de Lions (en alle andere teams). Eind oktober, aan het begin van de competitie, trok de zwart-witte brigade naar Dordrecht. Mede door een hattrick van Michael Mackie-Kwist en twee goals van cultheld Rocco van Hoorn werd daar een 1-5 overwinning behaald. Half januari haalde Tiger Alexander Karol tijdens de ontmoeting in de Jaap Edenhal met enkele mooie goals (waaronder een penalty shot) ook een hattrick. Daarmee had hij een groot aandeel in de 7-3 overwinning. Ondanks de dubbele winst op de Lions, die onder leiding staan van de legendarische en vroeger voor Amsterdam spelende Paul Vincent, herbergt het Zuid-Hollandse team enkele gevaarlijke spelers.

Hoe werken de playoffs?

Komend weekend beginnen de kwartfinales. Deze worden afgewerkt volgens het best-of-2 principe en hebben dezelfde wedstrijdpunten als in de reguliere competitie. Bij winst krijgt het winnende team drie punten en het verliezende nul. Het team dat wint na overtime of shootouts krijgt twee punten, de verliezer één. Wie het hoogst aantal wedstrijdpunten heeft behaald in de twee duels gaat door naar de volgende ronde. Als het aantal wedstrijdpunten gelijk is, wordt gekeken naar het onderlinge doelsaldo van de beide ontmoetingen. Teams met een gelijk saldo spelen na het tweede duel een overtime van 5 minuten en eventueel shootouts. De beslissende wedstrijd wordt altijd gespeeld in de hal van de hoger geëindigde club die zo thuisvoordeel heeft.

Halve finales en finale

Deze wedstrijden worden in een best-of-three format gespeeld. Hier gelden de wedstrijdpunten niet meer, maar puur de gewonnen wedstrijden. Wie als eerste twee partijen wint is de winnaar van de serie. In principe geldt A-B-A als het schema voor thuiswedstrijden. A staat voor het hoogst geplaatste team en speelt twee keer thuis.

Inmiddels is de opzet van de play-offs bekend. Als de Tigers afrekenen met Dordrecht treffen ze in de halve finale de winnaar van de Eindhoven Kemphanen tegen de Leeuwarden Capitals. Deze teams eindigden als vierde en vijfde in de competitie. De eerste Amsterdamse kwartfinale wedstrijd is aanstaande zaterdag 4 maart in Dordrecht en begint om 20:15. De tweede, beslissende ontmoeting is op zondag 5 maart om 16:15 in de Jaap Edenhal.