Home Overzicht Amsterdam Tigers- road to the final

Amsterdam Tigers- road to the final

0
Foto Jos Bornhijm.

De ijshockeyers van Amsterdam Tigers staan aan de vooravond van de finale van de eredivisie. Zaterdag is het eerste duel in Tilburg tegen de Trappers. Een week later valt de beslissing. Mogelijk al op zaterdag in de Jaap Edenhal, in het uiterste geval moet Tilburg de zondag daarop nogmaals worden aangedaan. Voor het zover is, blikt Steve King terug op het seizoen en hoe de Amsterdammers in de finale zijn geraakt.

Steve King

Na een verloren seizoen een jaar eerder begon de Amsterdamse formatie aan het eind van de zomer met de voorbereiding. Begin september was de eerste oefenwedstrijd. De Dordrecht Lions werden ruim verslagen en een week later was er ook winst in Den Bosch tegen de Red Eagles. Als afsluiter van de voorbereiding werd geoefend tegen het Bene-League team van de Zoetermeer Panters. Hoewel dit duel verloren werd, lieten de Tigers zien nog aardig op dit niveau mee te kunnen. Al met al een hoopvol vooruitzicht op het seizoen.

Eerste divisie Noord

Het echte seizoen begon voor Amsterdam in divisie Noord van de eerste  divisie. Zaak was om in de top vier  te eindigen en zo door te stromen naar de eredivisie, waar het om ‘het eggie’ zou gaan. Deze doelstelling werd al na drie  van de vijf  wedstrijden gehaald. Een vrij simpele winst in Leeuwarden werd een week later opgevolgd door een zege tegen een stug Gijs Groningen. Na de ruime winst in Zoetermeer was de buit binnen. Thuisoverwinningen op de Utrecht Dragons en Hijs Den Haag zorgden ervoor dat de Mokummers zonder puntverlies, en dus als nummer één, doorgingen naar de eredivisie.

Eredivisie

De sterkste ploegen uit de voorrondes kwamen in de eredivisie bijeen om te gaan strijden voor de play-offs (en de titel). Ook hier begonnen de Tigers uitstekend. Ze startten haf november opnieuw in Leeuwarden en boekten wederom winst. Door corona kon bij deze wedstrijd geen publiek aanwezig zijn. De eerste thuiswedstrijd tegen Dordrecht was ook in een lege hal en eindigde met winst voor Amsterdam. Een week later werd Hijs Den Haag opnieuw aan de zegekar gebonden.

Door weer een lockdown die meermaals werd verlengd, rees de vraag of het seizoen kon worden voltooid. Na bijna drie maanden stilstand bleek dit toch het geval, hetzij in afgeslankte vorm. Tegen ieder team werd nog eenmaal gespeeld. Begin februari zouden de Yeti’s uit Breda  de eerste tegenstander na de lockdown zijn. De Brabanders hadden te veel met corona besmette spelers  binnen de selectie en zegden af. Door tijdgebrek werd besloten dat deze wedstrijd zou eindigen in een 5-0 forfait overwinning voor Amsterdam.

De kraker tegen Eindhoven was het eerste duel na de korte onderbreking. In een spectaculaire wedstrijd werd in overtime verloren van de Kemphanen. Overtime zou de weken erna nog tweemaal voorkomen, dit keer zelfs met shootouts. Van Groningen werd gewonnen, het team ging de boot in tegen de Tilburg Trappers. Hierdoor verspeelden de Tigers hun koppositie in de eindstand en plaatsten ze zich als derde team voor de playoffs.

Playoffs Eredivisie

Waar het in de voorafgaande weken lastig ging tegen de opponenten, bleek dat in de kwartfinale tegen Den Haag niet het geval. Zowel uit als thuis werd ruim gewonnen. Zodoende stootte de Amsterdammers door naar de halve finale, waar ze werden opgewacht door oude bekenden: de Eindhoven Kemphanen.

Twee jaar terug waren de Hanen de tegenstander in de nooit afgemaakte finale, waarbij Amsterdam destijds op matchpoint stond. In de halve finalewedstrijd waren de Tigers vastberaden dit varkentje alsnog te wassen. De thuiswedstrijd werd met 6-1 gewonnen. De return leek overbodig, maar werd in de tweede periode door 5-2 achterstand toch spannend. Gelukkig waren de spelers nog op tijd bij de les. Met een eindstand van 5-5 bereikten ze ruimschoots de finale.

Zoals eerder benoemd zijn de Tilburg Trappers de tegenstander in deze finale. Deze wordt gespeeld in een best-of-three opzet. Het speelschema is als volgt:

Zaterdag 19 maart in Tilburg 17.00 uur Tilburg Trappers – Amsterdam Tigers Zaterdag 26 maart in Amsterdam 17.45 uur Amsterdam Tigers – Tilburg

Als een van de teams beide wedstrijden wint, is die de nieuwe kampioen. Als de teams winnen én verliezen, zal een derde wedstrijd beslissend zijn. Deze wordt dan zondag 27 maart om 16.00 uur in Tilburg gespeeld.