Home Overzicht De strijd om de stad, een ode aan filmmaker Pieter Verhoeff

De strijd om de stad, een ode aan filmmaker Pieter Verhoeff

0

Op 17 april 2019 overleed op 81-jarige leeftijd filmmaker en bewoners van de Weesperzijdebuurt Pieter Verhoeff. Hij was een sociaal bewogen filmmaker en woonde meer dan 50 jaar in de Weesperzijdebuurt. Pieter was mede-initiatiefnemer van het WeesperzijdeFilmFestival. Op zaterdag 9 april brengt de buurt Pieter een ode. In het Parool Theater van The Student Hotel zijn de films De Strijd om de Stad en Van Geluk Gesproken te zien.

Pieter Verhoeff was zeer betrokken bij zijn buurt. Hij hoorde bij de Weesperzijde en de Weesperzijde hoorde bij hem. Eind jaren 70 maakte hij het docudrama De Strijd om de Stad over de strijd van burgers tegen de afbraak van hun buurt door speculanten en projectontwikkelaars die deals probeerden te sluiten met stadsbestuurders. De strijd om het behoud van de Weesperzijdestrook stond hiervoor model.

Zijn tragikomedie Van Geluk Gesproken uit 1987 is een afwisselend grappig en dramatisch portret van verschillende families op drie verdiepingen in een Amsterdams pand met onder anderen Michiel Romeyn en Arend Jan Heerma Van Voss. De speelfilm is voor een belangrijk deel opgenomen in onze buurt. De film won drie Gouden Kalveren.

Pieter Verhoeff maakte documentaires en films, veelal gebaseerd op historisch gebeurtenissen. Zijn laatste grote film was Tokio Trial waarvoor hij in 2017 nog een Emmy-Award-nominatie kreeg.

Tussen de films door zijn op 9 april fragmenten van Jiskefet te zien en de poëtische, korte filmimpressie die Pieter in 2008 maakte voor het Weesperzijdefestival. Na de film De Strijd om de Stad spreekt Tim Dekkers met schrijver/journalist Geert Mak.

Check www.weesperzijdefestival.nl