Home Overzicht Amsterdam verbreekt samenwerking met eigenaar van opvangboot bij Java-eiland

Amsterdam verbreekt samenwerking met eigenaar van opvangboot bij Java-eiland

0

Oekraïense vluchtelingen die sinds half maart op het riviercruiseschip Amavenita verbleven, zijn afgelopen vrijdag elders ondergebracht. De gemeente en de Regenboog groep verbraken de samenwerking met de eigenaar van de boot, die alleen kinderen, vrouwen en ‘etnische Oekraïners’ wil opvangen. Voor beide instanties is een dergelijke voorwaarde onbespreekbaar. Zij vluchtten eerder voor het oorlogsgeweld in Syrië en hadden in Oekraïne een vluchtelingenstatus.

 

Aanvankelijk kregen zo’n 300 vluchtelingen onderdak op de boten. Van de ongeveer 80 Oekraïense vluchtelingen op de Amavenita konden sommigen terecht op een ander, nabijgelegen schip. Inmiddels vangt een leegstaande school op het Java-eiland 150 mensen op.

Zowel de Regenboog groep als de gemeente zijn niet gelukkig met de verhuizingen. Ze willen de mensen uit oorlogsgebied rust bieden.

Nederland heeft 27.000 bedden voor Oekraïense vluchtelingen, 17.000 daarvan zijn in gebruik. In heel Amsterdam verblijven enkele honderden Oekraïners, verdeeld over kamers die beschikbaar zijn gesteld, omgebouwde kantoorruimtes en hotels. Een ander deel verblijft bij familie die al woont in Amsterdam. Waarschijnlijk lopen de aantallen snel en nog veel verder op.

Burgemeester Halsema is bezorgd over de impact en economische gevolgen van de oorlog. Daarnaast waarschuwt ze voor mensenhandelaren. In Amsterdam zijn tot nu toe alleen vermoedens van mensenhandel, waar ook het Rode Kruis signalen van opvangt. In de trein van Berlijn naar Amsterdam benaderen criminelen jonge Oekraïense vrouwen om hen proberen te ronselen voor prostitutie, misbruik of arbeidsuitbuiting. De Duitse politie zet extra agenten in op stations om criminelen op te sporen.

Gevluchte Oekraïners worden tijdens de reis en op het CS gewaarschuwd hun paspoort alleen af te geven aan mensen van officiële instanties. Bij opvanglocaties is beveiliging ingezet. De politie vraagt iedereen die mensenhandel vermoedt dit direct te melden. Dat kan ook anoniem.