Op 10 februari vindt het Amsterdams Buurt Film Festival (ABBF) plaats in Oba Oosterdok. Uniek, want er zijn allerlei soorten films te zien over Amsterdam en haar buurten, door professionals, maar ook door amateurs gemaakt. Twee inzendingen uit Oost belichten we extra.
Ellen Ros | Foto Frank Schoevaart
‘Haak-In uit de buurt’
‘Film maken is mijn passie,’ vertelt Ira Moes Ngatirah en dat het zover is gekomen is bijzonder, want met haar achtergrond ligt dat allerminst voor de hand. ‘Ik kom van het Javaanse platteland, en omdat ik toevallig een Nederlander ben tegengekomen op wie ik verliefd werd, kwam ik in 1990 naar Amsterdam. Ik had een jong kind, geen werk en sprak de taal niet.’ Nadat ze haar man verloor aan kanker moest Ira zelf haar gezin onderhouden. Problemen met de opvoeding van haar jongste zoon en een zoektocht langs de hulpverlening brachten aan het licht dat haar zoon, maar ook zijzelf de diagnose ‘autisme’ kregen. En dankzij deze diagnose kreeg ze toegang tot dagbehandeling en kon ze uiteindelijk een cursus volgen bij Shootlab, die zij anders nooit had kunnen betalen. Haar onderwerpen kiest zij dichtbij, momenteel werkt zij aan een film over een Afghaanse vrouw die terugkeert om haar moeder te bezoeken.
Haar film op het ABBF geeft een impressie van Haak-In. Dit initiatief van Corrie van Huisstede startte zeventien jaar geleden als een creatief centrum, waar van (gebruikt) plastic allerlei moois werd gemaakt. Het was ook een plek waar iedereen uit de buurt kon binnenwippen en een luisterend oor vond. 26 oktober 2023 kwam een einde aan dit buurtproject, vanwege minder plastic tasjes maar ook vanwege gebrek aan financiën.
‘Streetwise cycleteam’
Koen Polder doet vrijdag de administratie in de fietswerkplaats van de Regenboog. Ooit studeerde hij, daarna zwierf hij over de wereld, was hij kraker en nu is hij projectleider van de fietsenmakerij van De Regenboog in Oost. Als fervent wielrenner heeft hij twee jaar geleden het initiatief gesteund van Peter, zelf ooit dakloos, om een wielerrace te organiseren met mensen uit de hulpverlening, soms dakloos, verslaafd of met psychische problematiek. Na het succes daarvan is het Streetwise cycleteam opgezet. Koen zorgt daarbij voor kleding, helmen en geeft de fietsen in bruikleen. Vanaf 2022 werd van maart tot september wekelijks getraind men de groep.
Er kwamen veel verhalen los
Vorig jaar eindigde het seizoen in een tweedaagse trip naar de Veluwe. Koen heeft daarvan opnamen gemaakt. Koen: ‘Er kwamen veel verhalen los, ik heb mooie portretten kunnen maken van de mannen zoals Angelo, Moes en Peter en zij vertellen openhartig wat zij hebben meegemaakt. Je kunt zien hoe belangrijk het wekelijks fietsen met elkaar is, niet alleen voor het onderling contact maar ook als middel om jezelf weer verder te helpen, een weg omhoog.’ Koen is tevreden met het resultaat en met steun van Kibret Mekonnen, initiatiefnemer van het ABBF wordt de film nu gepresenteerd op het Festival. ‘Een mooie manier om aandacht te geven aan ons team maar ook een gelegenheid om nog wat sponsors te werven. We hebben nog steeds behoefte aan gebruikte racefietsen!’