Home IJburg Amsterdamse Architectuurprijs: Wooncoöperatie De Warren wint publieksprijs

Amsterdamse Architectuurprijs: Wooncoöperatie De Warren wint publieksprijs

0

Arcam reikte voor de 16e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De fietsparkeergarage Stationsplein en Wooncoöperatie De Warren op IJburg zijn de winnaars van de Amsterdamse Architectuurprijs 2023. De Burman ontving een eervolle vermelding. Twee van de drie bekroonde projecten staan in Oost.

De vakprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs gaat dit jaar naar de fietsparkeergarage op het Stationsplein, de publieksprijs naar Wooncoöperatie De Warren op IJburg en een eervolle vermelding van de vakjury ging naar De Burman, in de Burmandwarsstraat in Oost.

De Warren is voor de publieksjury het hoogtepunt van het begrip gemeenschap. Deze bottom-up ontwikkeling waar een groep particuliere bewoners zelf de opdrachtgevers zijn van hun eigen betaalbare én energiepositieve huurwoningen is een toonaangevend en een inspirerend voorbeeld voor toekomstige projecten. (Bijna) iedere Amsterdammer kan dit zelf opzetten.

Het gebouw op IJburg pakt grote vraagstukken die in de stad spelen, zoals betaalbaarheid, klimaat en community, tegelijkertijd aan. De opdrachtgever heeft hier lef en doorzettingsvermogen getoond door op een creatieve manier te ontwikkelen. Naast betaalbare woningbouw en veel ruimte voor ontmoeting onder de bewoners, heeft dit project ook direct een belangrijke functie voor de buurt. De publieksjury vindt dat de winnaar meer aandacht verdient als wegbereider van toekomstige projecten.

De vakjury koos een eervolle vermelding te geven aan De Burman, dat bestaat uit vijftien appartementen gebouwd boven op het bestaande appartementencomplex aan de Burmandwarsstraat. Het is een project waar niemand om vroeg, waar geen enkele publieke ambitie aan was verbonden, waar zelfs de woningcorporatie geen noemenswaardige inspanning voor wilde leveren.

Het is een project dat vanuit de noodzaak om te verduurzamen bottom-up is ontstaan, het benodigde draagvlak en de financiering heeft weten te organiseren en onder volledige eigen regie en beheer is gerealiseerd. Dit maakt volgens de vakjury van De Burman een project van grote waarde, zowel voor de bewoners zelf als voor de stad.