Misschien ben je ze al voorbijgelopen: 10 XXL steigerbuizen letters markeren sinds begin april het Krugerplein. Ze zijn onderdeel van het nieuwe sociaal-artistieke project WAARHEDEN HEDEN WAAR van kunstenaarscollectief Moving Arts Project. Met onder andere de ideeën van buurtgenoten uit Amsterdam Oost nemen we in acht maanden ‘de Waarheid’ op de korrel, halen haar door het slijk, zetten haar op een voetstuk en verdedigen haar tot de laatste snik. Beeldende kunst, dialoog, theater, livemuziek buitelen over elkaar heen in een universum van letters en woorden die om betekenis vechten.

Saida Zemouri (MAP) |  Foto’s Noud Verhave (MAP)

Van april tot en met oktober bouwen we letterlijk en figuurlijk aan ‘de Waarheid’, het woord dat de stalen letters vormen. Elke letter staat symbool voor een thema: de A voor Aannames, de D voor Democratie of de H voor Hoogmoed. Over deze onderwerpen gaan we het gesprek aan met bewoners, buurtprofessionals, maar ook met wetenschappers, politici en journalisten. Waarom? Omdat we het steeds vaker horen op straat, in gesprekken tussen mensen en in de media.

We zijn benieuwd waarom we het zo vaak hebben over de waarheid. En wat dit zegt over hoe we samenleven. Welke invloed hebben ‘alternatieve feiten’, ‘filterbubbels’ en ‘nep nieuws’ hierop?

Dit onderzoeken we aan de hand van beeldende kunst, dialoog en theater. Onze standplaats is het Krugerplein. Van daaruit gaan we langs het Montessori Lyceum Oost, Rode Loper op School, de Buurtcamping en BOOST om met u te praten. In oktober komt alles samen in een spetterende familievoorstelling op het Krugerplein gespeeld door performers uit Oost en omgeving.

Meedoen?

Wil je meedoen met de workshops, lezingen, spellen, dialoogsessies of genieten van livemuziek, gastoptredens en gezelligheid? Kijk dan op onze agenda wanneer we bij je in de buurt zijn. Via Facebook of via www.movingartsproject.nl/whhw.

Al 12,5 jaar

Met de stad als inspiratiebron én podium maken Diane Elshout, Janine Toussaint en Noud Verhave van Moving Arts Project (MAP) al 12,5 jaar participatieve kunst vanuit het hart van de wijk. MAP maakt actuele maatschappelijke thema’s zicht- en bespreekbaar. Bijzonder aan de werkwijze van MAP is dat de projecten meerdere lagen hebben en disciplines combineren. Daardoor kunnen heel verschillende mensen deelnemen. In onze projecten werken we altijd samen met bewoners(organisaties) en andere partners van binnen en buiten Amsterdam-Oost en delen we de lokaal opgehaalde kennis stedelijk met o.a. beleidsmakers.

Partners

Het project WAARHEDEN HEDEN WAAR is mede mogelijk gemaakt door AFK, VSB, Gemeente Amsterdam, Vriendenloterij, de Buurtcamping Amsterdam, Rode Loper Op School, KARIMA’s Caravan, Dwars door Amsterdam-Oost, Moskee al Fath al Mobien en Boost Amsterdam.