Als gemeente en overheid hebben we de laatste jaren, decennia en eeuwen veel regels bedacht. Altijd met de goede intentie. Om de stad leefbaar te houden en om belangen te kunnen afwegen tussen wat de een zou willen, maar waar de ander hinder of last van zou kunnen ervaren.
Al die regels zijn natuurlijk algemeen en abstract opgeschreven; het is aan ons in het stadsdeel dan ook de taak om deze te vertalen naar de werkelijkheid. Een werkelijkheid die zich soms, of eigenlijk best wel vaak niet helemaal of helemaal niet in die algemene regels laat vangen. De spannende uitdaging voor mij en mijn collega’s is om daar dan een passende oplossing voor te vinden. Staan we iets wel toe of juist niet. En welk verhaal hebben we daarbij.
Nog spannender wordt het als de regels vrij duidelijk zijn. Dat iets niet mag; tenminste als je de regel heel letterlijk neemt. Terwijl het idee wat voor ligt best een goed voorstel is; iets wat op die specifieke locaties prima zou passen of iets wat juist best een mooie toevoeging zou zijn in Oost.
De uitdaging is dan de gedachte achter de regels achterhalen. Want is deze regel echt in het leven geroepen om een goed idee tegen te houden of hebben we hier te maken met een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Je als bestuurder achter de regels verschuilen is weliswaar makkelijk, maar wij zijn er niet voor de regels, de regels zijn er voor ons. Een hulpmiddel, geen natuurverschijnsel. Immers, regels zijn bedacht.
Om mij en mijn collega’s daaraan te herinneren heb ik het gelijknamige kunstwerk van Leendert Vooijce op mijn kamer hangen. Dit kunstwerk is onderdeel van de collectie van Factor IJ, onze kunstuitleen op IJburg. Ooit heette dit het CBK Amsterdam; centrum voor beeldende kunst en zat het in het pand naast het stadsdeelkantoor in Oostpoort. Tegenwoordig is het de vooruitgeschoven kunst- en cultuurpost van stadsdeel Oost op IJburg.
Nog altijd kun je voor slechts 12 euro per jaar kunstwerken uitzoeken voor thuis aan de muur en vanaf 6 euro per maand kun je een kunstwerk lenen. Behalve kunstuitleen heeft Factor IJ ook een ruimte waar steeds weer boeiende tentoonstellingen worden georganiseerd; een café met heerlijke koffie en een winkel met mooie designspullen. Kortom, een boeiende culturele ontmoetingsruimte. Alle ruim 4000 beschikbare kunstwerken, vooral van Amsterdamse kunstenaars, zijn ook online te vinden via factor-ij.amsterdam. Fijn om even digitaal doorheen te bladeren en je te laten inspireren voordat je op de fiets naar de Pampuslaan op IJburg afreist. En zoals u hebt kunnen lezen, kunst is er niet alleen voor mooi en de sier, maar ook om je dagelijks te inspireren.