Aan de Marcusstraat in Oost bevindt zich al jaren Rotisserie Rijsel. Een begrip in de stad, waar sinds de opening in 2011 liefhebbers van de Franse keuken met een Vlaamse knipoog zich thuis voelen. De naam verwijst naar de Noord-Franse stad Lille, historisch bekend als Rijsel, en weerspiegelt de inspiratie achter de culinaire creaties.

Arie Martijn Schenk

Pieter Smits startte Rijsel veertien jaar geleden samen met zijn chef-kok. De samenwerking groeide al snel uit tot een partnerschap en na twee jaar voegde Stephanie zich bij het team als derde partner. Inmiddels runt Pieter ook Scheepskameel, maar met Rijsel hoopt Pieter nog jaren door te gaan. ‘Het personeelsbeleid speelt een sleutelrol in het succes van Rijsel,’ vertelt de eigenaar. ‘Twee belangrijke dames werken hier al meer dan tien jaar in de keuken of als bedrijfsleider. Een vernieuwend concept met een vierdaagse werkweek zorgt voor een goede werk-privébalans bij ons. Daarnaast zijn we alleen van maandag tot en met vrijdag geopend.’

Rijsel trekt veel terugkerende gasten, voornamelijk uit heel Amsterdam. De persoonlijke en gezellige sfeer maakt het restaurant geliefd bij buurtbewoners, maar ook bij bezoekers van buiten de stad zoals uit Utrecht, mede dankzij de gunstige ligging bij het Amstelstation. Horeca-collega’s schuiven regelmatig aan, aangetrokken door de no-nonsense filosofie en de kwaliteit van het eten.

De basis van de keuken ligt in de Franse traditie, met invloeden uit Vlaanderen. Pieter, opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen, haalt inspiratie uit de Belgische eetcultuur. Geen stijf gedekte tafels of formele etiquette, maar een ongedwongen sfeer met een vleugje bruin café. ‘Toch staat kwaliteit bij ons altijd voorop’ vertelt de trotse eigenaar.

‘Specialiteit van het huis is toch wel het gevogelte’, vertelt Pieter. ‘Duif, parelhoen en onze verschillende soorten kip sieren regelmatig de kaart.’

Ook visgerechten spelen een grote rol, al blijft veganistisch eten achterwege vanwege het gebruik van boter als basis. Groenten ondergaan een klassieke bereiding met boter, terwijl vegetarische opties volop aanwezig zijn. Scheepskameel, het andere restaurant van Pieter, biedt daarentegen meer veganistische mogelijkheden.

Rijsel werkt met een à-la-cartemenu, waarbij gasten volledige vrijheid krijgen in hun keuzes. Een verrassende klassieker op de kaart is de ‘smeus’, een gerecht van aardappelpuree met karnemelk, een gepocheerd ei en Hollandse garnalen. Paling in het groen trekt zelfs veel andere chef-koks aan.

‘Samenwerkingen met lokale leveranciers versterken ons menu’, vertelt Pieter. ‘Kazen van Kef Fromagerie uit de Czaar Peterstraat en wijnhandel Pieksman uit Oost zijn enkele van onze vele leveranciers.’

Elke eerste van de maand openen de reserveringen voor de maand erop. En bellen of spontaan binnenlopen blijft uiteraard ook mogelijk. Buurtbewoners kunnen altijd proberen een plekje te bemachtigen.

Foto Janus van der Eijnden

In de zomer staan de ramen open en ontstaat een relaxte sfeer, zonder terras. De relatie met de buren en de straat blijft uitstekend. Gasten van terrassen aan de Weesperzijde schuiven later op de avond vaak aan bij Rijsel voor een goed glas wijn en lekker eten.

Foto Janus van den Eijnden

Rijsel heeft goede contacten met andere horecazaken in de buurt, zoals Troef, IJsbreker en Hesp. De wijnselectie vormt een belangrijk aspect van het restaurant, met bijzondere jaargangen uit de Bourgogne. Sommige gasten komen zelfs specifiek voor de wijn; het eten beschouwen zij als een fijne bijkomstigheid.

Met een menuprijs van 50 euro positioneert Rijsel zich in het middensegment, waar kwaliteit en een ontspannen sfeer hand in hand gaan. Voor wie houdt van Franse keuken zonder poespas, blijft Rotisserie Rijsel een vaste waarde in Amsterdam.

Check rijsel.com