Home Overzicht André Kuipers lanceert KinderzwerfboekStation bij Barbaraschool

André Kuipers lanceert KinderzwerfboekStation bij Barbaraschool

0

Ruimtevaarder André Kuipers maakte donderdag een korte ruimtevlucht naar het Eikenplein om de Barbaraschool een KinderzwerfboekStation te schenken. Hij landde in vertrouwd gebied. De astronaut groeide op in Oost.

Lewis Daniels

Het heeft de sfeer van Sinterklaas die elk moment op bezoek kan komen. Ouders en dolenthousiaste kinderen op het schoolplein wachten vol verwachting af en houden de ingang goed in de gaten. Gastheer en goochelaar Igor Krulsnor – het alter ego van Frank de Kleer van ‘t (creatieve) Pakhuis in Vianen – presenteert de onthulling. De kinderen juichen als hij Kuipers als een idool op het podium onthaalt.

Kuipers koos voor een school in Oost omdat hij veel binding voelt met de buurt. In zijn jeugd kwam hij graag in de Leeshal op de Commelinstraat. Hij bezoekt de winkel nog steeds als hij volwassen is. Zijn interesse voor de ruimtevaart ontstond door de sciencefiction boekjes die zijn grootmoeder daar voor hem haalde. ‘Door het lezen fantaseerde ik over ruimteschepen en het universum. Dat was het begin van mijn eigen ruimtevaartdroom.’ Tot zijn verdriet (en dat van veel anderen) sloot Leeshal Oost vorig jaar de deuren. Kuipers kwam persoonlijk afscheid nemen van eigenaar Hans ter Horst, die 48 jaar in de winkel werkte. Op zijn beurt was Ter Horst aanwezig bij de onthulling van KinderzwerfboekStation en stond naast Kuipers op te podium. Beiden hopen dat na de sluiting van Leeshal Oost boeken door KinderzwerfboekStations toch voor elk kind bereikbaar blijven. In Nederland zijn ongeveer 4.400 KinderzwerfboekStations, waarvan 562 in Noord-Holland en 152 in Amsterdam.

De leerlingen van de Barbaraschool hadden veel vragen voor de ruimtevaarder. Ze weten nu dat raketten een snelheid van 28.000 kilometer per uur moeten bereiken om in een baan om de aarde te komen en dat de astronauten daar gewichtloos zijn. Kuipers miste het strand en bos het meest in de ruimte. Vrienden stuurden hem daarom vogelgeluiden. Hij dacht geen astronaut te worden, maar ook dat je altijd iets moet proberen. Hij vindt de ruimtevaart nuttig en spannend. De astronaut houdt nog steeds van lezen en heeft nog al zijn kinderboeken.

Afgelopen maanden dachten de kinderen na over een naam voor hun KinderzwerfboekStation op de Barbaraschool. Boekenruimte, Boekie, Doolhof van de boeken en BBB (Bijzondere Barbara boekenkast) zaten in de race en wonnen allemaal. Toch kan ook een KinderzwerfboekStation maar één naam hebben. Die in de school op het Eikenplein heet voortaan Boekenruimte. Vlak nadat Kuipers de strik om Boekenruimte heeft losgetrokken, gaat hij op de foto met kinderen. Julian is oud-leerling van de Barbaraschool en is speciaal voor de ruimtevaarder langsgekomen. Hij is zo’n fan dat hij graag Kuipers’ handtekening op zijn trui wil. De astronaut is onder de indruk van Julians komst en signeert diens trui met zorg.

Komende weken reizen Krulsnor en Kuipers met hun koffer vol boeken door Nederland. Kinderen kunnen een boek uit de koffer halen en daar één voor een ander in doen. De twee willen dat kinderen in de zomervakantie blijven lezen. ‘Door langere tijd niet te lezen, gaat het leerniveau vaak achteruit. In het onderwijs heet dit de zomerdip. Kinderen die altijd lezen, houden beter hun leerniveau vast en er gaan nieuwe werelden voor ze open.’

Check  kinderzwerfboek.nl