Home Lezen en schrijven Andreaspenning voor Jos van Hest voor bijdrage aan de poëzie en de...

Andreaspenning voor Jos van Hest voor bijdrage aan de poëzie en de literaire gemeenschap van Amsterdam

0

Dichter Jos van Hest is geëerd met de Andreaspenning ontvangen als erkenning voor zijn toewijding en bijdrage aan de poëzie en de literaire gemeenschap van Amsterdam. Hij ontving de onderscheiding uit handen van wethouder Touria Meliani. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Oba Oosterdok werd een gedicht van Van Hest onthuld.

Jos van Hest is initiatiefnemer van het Open Podium in de Oba Oosterdok dat hij sinds 2004 ook leidt. Dit podium is een broedplaats voor poëzie. Het biedt zowel amateurdichters als gevestigde schrijvers de kans biedt om hun werk te presenteren.

Liefde voor poëzie
Van Hest debuteerde in 1968 met de bundel Tegen beter weten en ontving in 1998 samen met Saskia van der Valk de Janny Smelik IBBY-prijs voor de jeugdbundel Feestverhalen. Hij publiceert in het tijdschrift Dichter, is redacteur van de poëzieserie Open, en draagt op de Nieuwe Oosterbegraafplaats gedichten voor bij begrafenissen van anonieme overledenen. Daarnaast deelt hij zijn liefde voor poëzie door bijeenkomsten te organiseren en door lessen in creatief schrijven te geven aan jong en oud.

Jos van Hest op De Nieuwe Ooster
Ook is Jos van Hest regelmatig aanwezig op De Nieuwe Ooster waar hij gedichten voorleest bij graven van schrijvers. Hij vertelt dan kort iets over de schrijver die daar begraven ligt en leest een gedicht of een paar regels van die auteur voor.

Bezoek aan graf Mary Dorna
Op 14 juli kun je het graf bezoeken van Mary Dorna was het pseudoniem van Mary Jeanette Stoppelman. Ze schreef korte verhalen en werkte voor meerdere kranten en tijdschriften, zoals Het Parool, NRC Handelsblad en Het Volk. Haar heldere, directe stijl wordt vergeleken met die van Nescio of Elsschot. Jos van Hest wandelt om 12.00 uur vanaf het voorplein van De Nieuwe Ooster naar het graf van Dorna. Daar vertelt hij over haar leven en leest hij voor uit haar werk. De ‘Dode schrijvers, levende woorden’ lezing duurt een uur, deelname is gratis, aanmelden via [email protected]

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling, en aan personen die zich minimaal tien jaar als vrijwilliger voor een maatschappelijk doel hebben ingezet.