Home Overzicht Bakkerij Hartog favoriet bij lezers van ‘Ons Amsterdam’

Bakkerij Hartog favoriet bij lezers van ‘Ons Amsterdam’

0
Bakkerij Hartog is favoriet | Foto Hans van de Bogaard

Steeds meer Amsterdamse speciaalzaken, sommige meer dan honderd jaar oud, sluiten hun deuren. Met de verkiezing van de winkel die we niet kunnen missen zet Ons Amsterdam de zaken die er nog wel zijn in het zonnetje. Lezers van het magazine Ons Amsterdam konden stemmen op onderstaande shortlist van acht winkels. De winkel van bakkerij Hartog in de Wibautstraat won ruim, daaronder volgen enkele gedeelde plaatsen. Zonder twijfel zijn ze allemaal geliefd in Amsterdam.

Bakker Hartog voert het lijstje van acht favoriete Amsterdamse speciaalzaken aan.

1 Bakkerij Hartog
2 Concerto en De Leeuw Zuurwaren
4 Van der Linde en Duikelman
6 Hermanusje van Alles
7 Aurora Kontakt
8 Antiquariaat Kok

De klassieke speciaalzaak in Amsterdam is voor veel mensen een direct lijntje naar hun jeugd, een constante vriend die met ze is opgetrokken in hun leven erna. Ze kwamen er met hun ouders. Ze gaan erheen met hun kleinkinderen. Het is een houvast in de stad die steeds verandert. In het zomernummer besteedt Ons Amsterdam aandacht aan de fijnste, beste, mooiste en authentieke Amsterdamse speciaalzaken.

Ze worden gewaardeerd om hun continuiteit, om de vriendelijk- en vakkundigheid van het personeel, en om het speciale assortiment dat soms bestaat uit maar een paar producten (Van der Linde-ijs en brood van Hartog) of juist weer bijzonder uitgebreid is (Aurora, Hermanusje van Alles, Concerto, Duikelman). Vaak zijn het familiezaken waar inmiddels generaties achter de toonbank hebben gestaan.

Menig Amsterdammer herinnert zich nog welke plaat hij wanneer kocht in Concerto, een zaak bovendien met internationale allure. Voor het aller-allerlekkerste ijs (en vooruit, ook de mergpijpjes) van Van der Linde komen onze lezers nog over uit Almere. En op de vraag ‘Heeft u zo’n schakelaartje met zo’n fliebertje eraan voor in een nachtlampje’ zal Aurora nooit nee zeggen.

Naar kookzaak Duikelman gaan zelfs mensen die alles al hebben – of niet van koken houden. Zuurwinkel De Leeuw in de Vrijheidslaan is geliefd om het hoog houden van de Joodse traditie. Bezoekers van antiquariaat Kok roemen de kennis van het personeel, dat tot het uiterste zal gaan om een onvindbaar boek toch tevoorschijn te toveren. En de klanten van drogist Hermanusje van Alles houden van het nostalgische familiebedrijf en de etalages met grapjes – een ‘kleine winkel maar groot in zijn soort’, met ‘niet te vergeten de onnavolgbare badkuip borstel’.

Deze klassieke middenstanders hebben de Amsterdammers in hun hart gesloten en zijn een begrip in de stad. Toch steekt er een winkel bovenuit: ‘een op en top speciaalzaak die weinig verandert en ons letterlijk voorziet van het dagelijks brood’; ‘iconisch’, ‘onvergelijkbaar’, altijd vers en blijvend betaalbaar. Sommige lezers komen er al vijftig jaar, maar fietsen nog steeds om voor een volkoren boterham van bakker Hartog. En als ze dat even moeten wachten, is zelfs de rij gezellig.

Check www.onsamsterdam.nl