Home Dwars nieuws Armste buurten gaan hard achteruit

Armste buurten gaan hard achteruit

0

RTL Nieuws heeft een onderzoek gedaan naar de armste buurten van Nederland en hoe het daar nu mee staat na een jaar corona. En dan zie je heel goed dat door heel het land in alle wijken waar de mensen voor corona het al moeilijk hadden de problemen het grootst zijn. De Indische Buurt in Oost is één van die wijken.

De rij bij de voedselbank is langer dan ooit. Elke week weer staan mensen in de rij voor voedsel omdat ze niet uitkomen met hun geld. Het is het meest zichtbare gevolg van de coronacrisis. Het doet me pijn. De armoede is groot, ook in ons stadsdeel. In Oost is het aantal mensen dat gebruikmaakt van de voedselbank op het Makassarplein verdubbeld.

Maar dat is niet het enige: in Oost zijn veel voedselhulp initiatieven van bewoners zoals Assadaaka, Dappere dames en Prachtvrouw. Geweldige vrijwilligers die veel over hebben voor hun medemens. Maar het doet me zeer om te zien hoeveel mensen hier afhankelijk van zijn. En bedenk hoeveel leed hierachter nog schuil gaat: kan ik de huur betalen? Kan ik cadeautjes kopen voor mijn jarige kinderen? En hoe kom ik aan nieuwe kleding? Door Corona is de situatie van veel mensen verslechterd.

Corona is de trigger geweest, maar veel mensen hadden het al niet breed of hadden een hele onzekere werksituatie, door bijvoorbeeld als ZZP’er met meerdere banen de eindjes aan elkaar te knopen. Overdag schoonmaker in een hotel, ‘s avonds taxichauffeur: beide banen zijn nu weg. Het zijn weer de arme mensen die het hardst getroffen worden door de crisis.

Corona heeft de problemen uitvergroot die al veel langer bestonden. Sociaal Nederland piept en kraakt na 10 jaar Rutte. De budgetten voor de gemeente om mensen hulp te bieden zijn steeds kleiner geworden. Het tekort aan betaalbare woningen neemt toe. En ook in Oost heb ik veel mensen gesproken die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. Zekerheden in het leven zijn nodig: een huis, een vaste baan, een betrouwbare overheid en een goed vangnet, zonder te tornen aan de bijstand en de WW zoals rechtse partijen nu voorstellen. Ik hoop dat er snel een nieuw kabinet komt, met als een van hun eerste taken om fors te investeren in die wijken met de mensen die het hardste getroffen zijn. Zodat hun basis snel op orde is en we met z’n allen keihard kunnen werken aan een betere toekomst voor onze bewoners!