Home Nieuws uit Artis Artis in financieel slecht weer: de leeuwen verhuizen naar Frankrijk

Artis in financieel slecht weer: de leeuwen verhuizen naar Frankrijk

0
Foto Artis Ronald van Weeren.

Artis verkeert in financiële nood. Dat heeft grote gevolgen. Vanaf half februari zijn er geen leeuwen meer in Artis. Er ligt een plan klaar voor een nieuw leeuwenverblijf dat kan niet worden uitgevoerd. Daarom gaan de drie leeuwen, twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw, samen naar een dierentuin in Frankrijk. 

De financiële situatie van Artis, inclusief het Planetarium en Micropia, is zorgwekkend. De historische dierentuin is in een jaar tijd voor de derde keer op rij gesloten voor bezoekers als gevolg van de coronacrisis. Het aantal bezoekers in 2020 halveerde vergeleken met 2019. De verkoop van dagkaarten liep zelfs met 63 procent terug. Hoewel de inkomsten sterk dalen, lopen de kosten gewoon door.

Bijna 60.000 euro per dag om Artis draaiend te houden

Per dag kost het bijna 60.000 euro om Artis draaiend te houden. Voor dit bedrag worden de dieren, planten en microben verzorgd en onderhoudt het park ook de ruim tachtig gebouwen die in Artis staan, waarvan 27 rijksmonumenten. De penibele situatie leidt tot ingrijpende maatregelen, het vertrek van de leeuwen en een landelijke steuncampagne.

Een verlaten Papegaaienlaan in Artis. Foto Artis Jeroen Hofman.

‘We hebben een enorm financieel tekort. Het jaar zijn we gestart met een gesloten park’, zegt directeur Rembrandt Sutorius. ‘Het is onzeker wanneer Artis weer bezoekers mag verwelkomen. We sluiten 2020 af met een miljoenenverlies en voor 2021 ziet het er voorlopig heel slecht uit. De komende vijf jaar komen we meer dan 20 miljoen euro tekort voor noodzakelijk onderhoud en investeringen in bijvoorbeeld aanpassingen van dierverblijven. Daarom zijn we genoodzaakt ingrijpende beslissingen te nemen.’

Het valt Artis ontzettend zwaar, maar de leeuwen zullen Artis half februari verlaten. Er is geen geld om het plan voor het nieuwe leeuwenverblijf uit te voeren. Artis heeft het masterplan 2030 voorlopig stop moeten zetten. Rembrandt Sutorius: ‘Het was een moeilijke beslissing, want de leeuwen zijn een deel van de identiteit van Artis. Het is een prachtige groep dieren waar wij erg aan gehecht zijn. Maar aangezien er geen perspectief is wanneer we wél een groter leeuwenverblijf kunnen realiseren en de mogelijkheid zich nu voordeed om de leeuwen bij elkaar te houden op een ruimere plek, hebben we hier toch toe besloten. In Frankrijk krijgen de leeuwen een mooi verblijf.’

Artis vraagt steun met #vergeetArtis

Artis start vandaag een landelijke campagne #vergeetArtis niet. De campagne roept bezoekers, vrienden en liefhebbers op om het iconische park financieel te steunen. Zo kan iedereen meehelpen om ervoor te zorgen dat ook de volgende generaties in Artis herinneringen kunnen blijven maken. Artis roept mensen ook op om hun mooiste herinnering aan Artis te delen. Diverse bekende Nederlanders hebben belangeloos aan deze campagne meegewerkt. Zij delen hun herinneeringen aan Artis in de podcastserie Artis  vergeet je niet die vanaf komend weekeind is te beluisteren.

Check www.artis.nl/vergeetartisniet