Home Nieuws uit Artis Artis is nu officieel ook een botanische tuin

Artis is nu officieel ook een botanische tuin

0

In Artis staan meer dan tweehonderd  verschillende soorten bomen. Struiken, planten en zelfs kamerplanten zijn in het park te vinden. Sinds 3 juni is Artis officieel een botanische tuin. De bijzondere collectie bomen en de educatieve activiteiten rond de bomen en platen zijn de reden voor de toekenning.

Foto’s Artis, Ronald van Weeren

Artis treedt toe tot het gezelschap van de botanische tuinen in Nederland die gezamenlijk planten en bomen onderhouden en beschermen, waaronder soorten die bedreigd zijn, die niet meer voorkomen in Nederland, of in het wild nergens meer voorkomen.

Kustmammoetboom in Artis.

Sinds de oprichting in 1838 zijn er in Artis continu bloemperken aangelegd en bomen en heesters geplant. Sommige bomen in het park zijn ouder dan Artis zelf. De oudste boom van Amsterdam, de Heijmans-eik staat er, maar ook de zeldzame Wollemia-den. Een zaailing van de witte paardenkastanje die Anne Frank zag vanuit het Achterhuis staat er ook.

De afgelopen jaren heeft Artis veel aandacht besteed aan het groene erfgoed. Naast de bomen zijn er aparte tuinen, waaronder de Hollandse Tuin, de Japanse Paradijs Tuin, de eetbare tuinen en de Stek, een studieruimte voor kamerplanten.

In de eetbare tuinen, die elk jaar weer opnieuw worden ontworpen, staan meer dan 35.000 eetbare planten, die gebruikt worden om de dieren te voederen. Door veel nectar- en pollenrijke bloemen te planten, is het park een belangrijke voedselbron bijen en insecten. Zo speelt de tuin ook een rol in de stadsnatuur.

Sinds 11 mei is Artis weer open en kunnen bezoekers wandelen onder de eeuwenoude bomen van de  botanische tuin.

Jonge gorilla eet planten uit de eetbare tuin.