Home Eten&Drinken Horeca Oost erg afhankelijk van het terras

Horeca Oost erg afhankelijk van het terras

0

De cafés en restaurants in Oost openden begin deze maand hun deuren, die door de lockdown tweeëneenhalve maand dicht bleven. Anderhalve meter afstand houden is nog steeds verplicht. Op het terras is dat redelijk te doen. Indien mogelijk mogen horeca-exploitanten meer ruimte voor hun terras gebruiken. Binnen worstelen ze met ruimtegebrek.

Lewis Daniels

Tineke van De nieuwe Stek op de Dapperstraat is dolblij dat het café weer open is. ‘Ik heb iedereen enorm gemist. Gelukkig komt het normale leven steeds meer op gang. Sommige mensen waren echt eenzaam tijdens de lockdown.’ Ze heeft ook genoten van haar vrije tijd. ‘In het begin niet. Ik maakte me grote zorgen over hoe alles verder moest. Toen we eenmaal wisten dat we weer open zouden gaan, hebben we er een leuke tijd van gemaakt. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje zonder er iets aan te kunnen doen.’

Het sociale praatje is weer terug.

Het café wordt nog niet zo druk bezocht als voor de coronacrisis. ‘We missen de dagjesmensen die voor de lockdown naar de markt kwamen. De avonden gaan wel goed, we hebben een grote klantenkring en hebben ons terras kunnen uitbreiden.’ Reserveren is vooralsnog niet nodig. ‘Veel mensen denken dat je alleen naar het café mag als je vooraf belt. Dat is niet zo. Iedereen is welkom zolang er voldoende ruimte is.’

Het terras van De Nieuwe Stek.

Het teruggelopen aantal bezoekers op de Dappermarkt is niet alleen te wijten aan de coronacrisis. Mensen blijven ook weg door de hoge parkeertarieven en weten nog onvoldoende dat de markt weer volledig in gebruik is. Afgelopen maanden was alleen de verkoop van voedsel toegestaan. Sinds 1 juni zijn de andere kramen weer terug.

Het terras van Knus.

Sue van bar-bistro Knus kijkt terug op een goeie week.’ Het was in alle opzichten boven mijn verwachtingen. Ik dacht dat het moeilijk zou worden mensen voldoende afstand te laten houden en zag er tegenop politieagent te moeten spelen. Niets is minder waar. Iedereen werkt goed mee en let zelf op.’ Haar collega Max is ook tevreden. ‘De afgelopen maanden hadden we een afhaalservice voor broodjes en koffie. Zo hielden we contact met de buurt. Iedereen weet ons weer te vinden. Zoals het er nu voor staat gaan we verder met waar we voor de lockdown waren gebleven.’

Het smalle terras van Eik en Linde.

Café Eik en Linde in de Plantagebuurt heeft evenmin te klagen over aanloop. Integendeel. Probleem daar is dat ze niet altijd iedereen kunnen herbergen. ‘Afgelopen weekend heb ik mensen moeten wegsturen, echt heel vervelend’, vertelt eigenaar Kasper. Om gegarandeerd een plek te hebben kan iemand vooraf telefonisch reserveren, verplicht is dit niet. ‘Deze situatie is verre van ideaal, je wilt iedereen kunnen ontvangen.’ Uitbreiding van het terras is niet mogelijk, dat wordt begrensd door een fietspad, de Hollandse Schouwburg en woningen. ‘Het komt erop neer dat ik voorlopig dertig tot veertig procent van mijn gebruikelijke omzet heb. Dat is moeilijk, maar belangrijkst is dat we weer open zijn.’ Niet alle vaste klanten zijn al geweest. ‘Sommigen durven nog steeds niet te komen, vooral mensen op leeftijd.’ Vaste gezelschappen zijn wel weer geweest, al zitten die nu verspreid van elkaar in plaats van aan een tafel.

Café Douwes.

Yoeri van Café Douwes heeft tot nu toe een goede omzet. ‘Toen we weer opengingen was het een gekkenhuis. Iedere beschikbare plek was constant bezet. De dagen daarna waren rustig, afgelopen weekend was weer goed.’ Yoeri maakt zich zorgen over de haalbaarheid van alle regels. ‘Gisteren kwam een ploeg van zestien man langs, die moet je dan gaan scheiden. Vervolgens raakt, heel begrijpelijk, iedereen met elkaar in gesprek en schuiven ze met hun stoel. Het is erg vermoeiend steeds alert te zijn. Vier mensen mogen twee aan twee zitten en van plek wisselen, zolang ze maar niet met vier man bij elkaar zijn. Dergelijk horecabeleid valt niet te rijmen met de demonstratie op de Dam.’ Yoeri ziet de regels, hoe moeilijk uitvoerbaar ook, voorlopig niet veranderen en houdt een slag om de arm voor de komende tijd. ‘Wat ik vorige week verdiende ben ik zo weer kwijt als het rustig is. Ik denk dat het moeilijk wordt. Door alle beperkingen is het lastig ondernemen. Vraag is wie het eind van dit jaar haalt’ De maanden dat café Douwes gesloten was zijn goed besteed. De bar is vernieuwd en het interieur opgeknapt.

Het terras van Bloem op IJburg.

Mike Zaitsoff van Bloem op IJburg draait nog lang niet op volle kracht. ‘Momenteel heb ik binnen vijf tafels. Gelukkig zijn die vol, anders was er echt een probleem.’ Voor Mike is het hopen op mooi weer. ‘Buiten kan ik veel tafels kwijt en ik mag van de gemeente meer ruimte gebruiken om het terras uit te breiden. Tussen 17.30 en 19.00 uur kunnen gasten bij ons terecht voor een snelle maaltijd. Vanaf 19.15 is de keuken geopend voor vier- en vijfgangenmenu’s. Vooraf reserveren is raadzaam.’