Home Nieuws uit Artis Artis op vijfde plaats van oudste nog bestaande dierentuinen

Artis op vijfde plaats van oudste nog bestaande dierentuinen

0

Een van de oudste dierentuinen ter wereld, de Bristol Zoo, heeft vorig weekeinde haar poorten gesloten. De Britse dierentuin ging open in 1836 en was de vijfde oudste dierentuin ter wereld. Die plaats is nu ingenomen door Artis.

Heel wat van de dieren zullen onderdak krijgen in het Wild Place Project in South Gloucestershire, het zusterpark van Bristol Zoo. Na 186 jaar vertrekt de dierentuin uit de wijk Clifton van de Engelse stad. Met de sluiting van de Bristol Zoo krijgt Artis een plaats in de top-5 van oudste nog bestaande dierentuinen.

Het Natura Artis Magistra (de natuur is van de kunst de leermeesteres) werd twee jaar na de Bristol Zoo opgericht. Samen met commissionair Werlemann en horlogemaker Wijmuller richtte boekhandelaar Westerman op 1 mei 1838 Artis op. Zij wilden ‘de natuur zowel in levende als niet-levende vorm dichter bij de welgestelde burgers te brengen’.

De oudste nog bestaande dierentuin ter wereld is het Weense Schönbrunn, dat in 1752 voortkwam uit de keizerlijke menagerie. Ruim veertig jaar later, in 1794, volgde in Parijs de Ménagerie du Jardin des Plantes. In Londen opende in 1828 de London Zoological Gardens. De vierde in de ranglijst van oudste dierentuinen is de Dublin Zoo die drie jaar later de poorten opende. Door de sluiting van de Bristol Zoo is Artis nu opgeklommen tot vijfde oudste dierentuin ter wereld.