Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

Voor de bijen…

Dit is geen verborgen plekje, maar een druk punt in het Rietlandpark in het Oostelijk Havengebied. Het Rietlandpark is een belangrijk verkeersknooppunt waar fietsers, automobilisten, treinen en trams langs, onder en boven elkaar vloeien. Naast dit drukke verkeersplein staat sinds 2004 een indrukwekkend 16 meter hoog kunstwerk van Frank Mandersloot (1960): Voor de bijen.

Het kunstwerk bestaat uit vier reusachtige, bovenop elkaar gestapelde tafels. Onder de derde tafel hangen acht bijenkasten. Onder de vierde tafel is een plateau opgehangen waarop enkele bijenkorven werden geplaatst. Het was de bedoeling om de bijen uit buurt naar deze plek te lokken en de buurt te voorzien van flora die zich makkelijk laat bezoeken door bijen. Het kon ook als graadmeter worden gebruikt voor de gezondheid van de stad: hoe meer bijen, des te gezonder het stadsklimaat.

Het bleek al snel dat bijen zich niet lieten sturen. Er was te weinig groen in de omgeving en op de hoogte van de korven waren stond teveel wind voor bijen. De bijenkorven zijn echter niet verwijderd. In 2013 is de Imkervereniging Waterland gestopt met het verzorgen van de korven

Kunstenaar Mandersloot liet zich voor het werk inspireren door een uitspraak van de conceptueel kunstenaar Lawrence Weiner. Tijdens een bezoek aan Amsterdam beschreef hij de stad als een enorme tafel, omdat de hele infrastructuur en bebouwing rust op palen. In het begin waren het houten palen. Tegenwoordig worden deze van beton vervaardigd. Daarom zijn de tafels van diezelfde materialen gemaakt. De verschillende niveaus refereren eveneens aan de verschillende hoogtes waarop het verkeer voorbij stroomt.

Bron Buitenkunst Amsterdam

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten