Home Lezen en schrijven Athenaeum Boekhandel vertrekt uit Oost

Athenaeum Boekhandel vertrekt uit Oost

0

Athenaeum Boekhandel sluit de winkel vlakbij de Universiteit van Amsterdam op de hoek van de Sarphatistraat en de Roetersstraat. De marges van studieboeken zijn laag daardoor niet rendabel. Daarnaast is de vestiging Roeterseiland te groot als buurtwinkel. Bij Athenaeum Boekhandel zijn er nu 46 arbeidsplaatsen en daarvan blijven er 34 over.

De winkel in de Roetersstraat, die sinds 2015 een levendige huiskamer van de Plantagebuurt is en is gevestigd middenin het academisch centrum van de UvA  gaat dicht en elf fte verdwijnen. ‘Een zware ingreep die we met pijn in het hart doen, om zo de toekomst van Athenaeum te waarborgen’, zegt directeur Caroline Reeders op de website. ‘Tot onze spijt is het gedwongen ontslag van ruim elf fte hierbij onvermijdelijk. We hebben een sociaal plan opgesteld voor de collega’s van wie we afscheid moeten nemen, ook om hen te begeleiden naar nieuw werk.’

Studieboeken niet rendabel
‘We hebben besloten om ons te concentreren op onze winkels, de publieksboeken en de bijzondere tijdschriften, en om te stoppen met het leeuwendeel van de studieboekenverkoop. Hoezeer studieboeken van oudsher ook passen bij Athenaeum Boekhandel, het is voor ons als zelfstandig boekhandelsbedrijf binnen de huidige condities en conjunctuur niet langer mogelijk deze activiteit rendabel voort te zetten. Dit betekent dat we de winkel op de Roetersstraat zullen sluiten.’

Bijdrage Boek van de Week
Eens in de vier weken leverde Athenaeum Boekhandel een bijdrage aan de rubriek Het Boek van de Week van oost-online. ‘Het vertrek van de boekhandel is heel jammer, met name ook voor bewoners van de Plantage’, zegt hoofdredacteur Stan Polman. ‘We zullen de bijdragen missen. De keuze gemaakt door de betrokken mensen van Athenaeum is steeds weer raak. Bovendien onderbouwen zij die keuze steeds met een mooie, persoonlijke, recensie.’  Bezoekers van oost-online kijken volgens Polman steeds met belangstelling naar het Boek van de Week uit.

Nog drie boekhandels in Oost
Nu een boekhandel uit Oost de deuren moet sluiten, blijven er tussen Amstel en IJ niet veel over. Polman: ‘We houden gelukkig nog drie hele mooie boekhandels in de buurt over. Java Boekshop, Boekhandel van Pampus en Linnaeus Boekhandel. Niets is mooier dan een boekhandel binnenstappen en rondsnuffelen in het mooie aanbod.

Athenaeum Boekhandel gaat door met de webwinkel en vijf vestigingen: in Haarlem, in het Rijksmuseum, op het Spui, Het Martyrium op de Van Baerlestraat en Van Rossum aan de Beethovenstraat.