Home Groen Barbaraschool heeft eigen moestuin bij de school

Barbaraschool heeft eigen moestuin bij de school

0
Jitske Hallema bespreekt met leerlingen de moestuin.

De Barbaraschool aan het Eikenplein wilde meedoen aan het schooltuinenproject van Amsterdam. De schooltuin waarvoor de school was ingedeeld is echter zo ver weg dat het teveel reistijd en dus lestijd zou kosten. Toen kwam het idee van de conciërge om aan de buren, de ABG-parochie, te vragen om in hun tuin een moestuin aan te leggen. En die omarmden dat idee meteen. Woensdag 6 oktober wordt de moestuin van de Barbaraschool officieel geopend.

Op de binnentuin van de ABG-parochie, grenzend aan het omsloten schoolplein van de school, hebben ouders en leerlingen de afgelopen maanden hard gewerkt om de moestuin ‘teelklaar’ te maken. Vanaf april vorig jaar is er veel veranderd in de tuin. Onder leiding van Jitske Hallema, ontwerper en docent natuureducatie, is er een mooie tuin aangelegd met de hulp van ouders en leerlingen. Eerst was er onderzoek naar de kwaliteit van de bodem, de hoeveelheid licht op de tuin. Daarna heeft Jitske een mooi ontwerp getekend en vervolgens is met de hulp van de ouders de tuin aangelegd.

De moestuin is klaar voor gebruik.

Groep 6 werkt en verzorgt de tuin komend schooljaar. In de vakanties neemt de buitenschoolse opvang Eikenplein de honneurs waar. Daarnaast is er een naschoolse groep van leerlingen die in en rond de tuin werkt met natuureducatie als uitgangspunt. Vanuit deze activiteiten vloeit de natuureducatie verder de school in. Doordat de tuin naast de school ligt kan er ook in de winter worden gewerkt en kan er wintergroente worden geteeld. En, niet onbelangrijk, er na het oogsten iets lekkers mee maken.

Een van de ouders maakt met leerlingen een compostbak.

De inbreng van Jitske Hallema is bij het ontwerpen van de tuin groot. Eerder ontwierp ze onder meer de Ontdektuin en het schoolplein bij basisschool de Pinksterbloem, de Buurtuinen Transvaal en de tijdelijke Ubuntutuin in Zuidoost. Ze geeft al twintig jaar natuureducatie aan voor- en basisscholen en ze ontwerpt ecologisch doordachte groepstuinen en speelplekken op het raakvlak van cultuur en natuur. De laatste jaren vanuit haar eigen bedrijf de Ontwikkeling. Zelf teelt ze natuurlijk ook zoveel mogelijk haar eigen fruit en groente.