Home Overzicht Basisscholen in Oost geven na kerstvakantie fysiek onderwijs aan groep 8

Basisscholen in Oost geven na kerstvakantie fysiek onderwijs aan groep 8

0

In de strijd tegen de omikronavriant van het coronavirus bepaalden demissionair premier Rutte en minister van volksgezondheid De Jonge op 18 december dat scholen moesten sluiten. Uiterlijk 3 januari beslissen zij definitief of de scholen na de kerstvakantie weer open zijn. Het BBO (vereniging van Amsterdamse schoolbesturen) gaat ervan uit dat dit niet gebeurt en opent op negen januari hoe dan ook de deuren voor leerlingen in groep acht. De andere groepen krijgen online les.

De basisscholen voelen zich overvallen door de steeds late besluitvorming van de regering. Ze willen daarop anticiperen en vinden fysiek onderwijs voor kinderen in groep 8 belangrijk. Die zitten in het laatste jaar van het basisonderwijs, bereiden zich voor op de middelbare school en hebben daardoor een speciale positie. Januari is een belangrijke maand in hun schooljaar. Er worden toetsen afgenomen die van belang zijn voor het schooladvies. Daarnaast beginnen ze aan het maken van een keus voor een vervolgschool en het afronden van hun basisschooltijd. Op middelbare scholen zijn zorgen om kinderen die vorig jaar zonder afscheidsfeest de basisschool verlieten of in de brugklas zaten toen de scholen dichtgingen. Zij leren moeilijker en lopen achter in hun ontwikkeling.

D66-kamerlid Paul van Meenen is voorstander van het Amsterdamse plan. Uit ervaring weet hij dat fysiek onderwijs het best is. Hij begrijpt de scheve gezichten in andere steden, al hebben die ook de ruimte iets te doen. Van Meenen hoopt op een landelijke regeling. VVD-kamerlid Mariëlle Paul vindt het besluit van de Amsterdamse basisscholen te voorbarig. Het zou nog te vroeg zijn om te weten wat verstandig is. Experts adviseren daarom pas op het laatst. De Amsterdamse scholen zouden op dat advies moeten wachten.

Inmiddels gaan er ook geluiden op (basis)scholen half te openen. Door alle leerlingen parttime naar school te laten gaan, zou iedereen weer onderwijs in de klas kunnen volgen. Ook wordt gekeken naar betere mondmaskers en ventilatie. Tijdens een lockdown in het vorige schooljaar werden, ook in Oost, een beperkt aantal kinderen uit groep 8 toegelaten op school. Zij kwamen uit een kwetsbare groep.

Noodopvang

Vorige week regelden Amsterdamse basisscholen tijdens de lockdown –  tegen de regels in – geen noodopvang voor kinderen met maar één ouder in een cruciaal beroep, waardoor ophef en problemen ontstonden. Volgens het BBO  moest er in een noodsituatie te veel tegelijk worden geregeld om dit te kunnen realiseren. Na de kerstvakantie komt er alsnog noodopvang voor deze groep. Indien de toeloop op de noodopvang te groot wordt, handhaven scholen mogelijk alsnog de voorwaarde van twee ouders met een cruciaal beroep.

Toch weer stijgende cijfers

Ondanks een positieve trend vorige week, nam tijdens de kerstdagen het aantal besmettingen in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waar Oost onder valt, weer toe. Dit maakt de situatie voor de bijna 66.000 Amsterdamse basisschoolleerlingen nog onzekerder. Landelijk daalden, ondanks de omikronvariant, de besmettingscijfers.