Home Overzicht Huisje bij De Vergulden Eenhoorn overgenomen door Stadsherstel

Huisje bij De Vergulden Eenhoorn overgenomen door Stadsherstel

0

Stadsherstel Amsterdam is eigenaar geworden van het woonhuisje aan de Ringdijk 57, onderdeel van de voormalige hofstede De Vergulden Eenhoorn. In vroeger tijden was er aardappelhandel ’t Scheepje gevestigd.

Stadsherstel neemt panden over van de gemeente Amsterdam, die haar vastgoed afstoot. Bij dit afstoten gaat het soms om bijzondere monumenten. De gemeente zoekt dan naar een nieuwe eigenaar met de POM-status (Professionele Organisaties voor Monumentenbehoud). De gemeente ziet in Stadsherstel de juiste partij om de zorg over te nemen voor dit erfgoed.

Voormalige boerderij, gebouwd begin 18e eeuw, bestaat uit drie Rijksmonumenten: hoofdgebouw, De Vergulden Eenhoorn, waarin een restaurant en bed and breakfast is gevestigd, het bijgebouw ’t Scheepje en nog een klein huisje. In het bijgebouwtje van de boerderij zat aardappelenhandel ’t Scheepje van T. Heerding & Zoon. Met paard en wagens brachten ze de aardappelen door verschillende buurten van Amsterdam en de Watergraafsmeer. Later nam C. Doorman het bedrijf over en maakten de paarden plaats voor een vrachtauto. De drie gebouwen zijn sinds 1970 Rijksmonument.