Home Duurzaam Basisschool Laterna Magica krijgt energie van de zon

Basisschool Laterna Magica krijgt energie van de zon

0

‘Eindelijk is het zover!’ zegt Sebastiaan van Tongeren van Laterna Magica. ‘We bouwen met de kinderen aan de toekomst: dus hebben we toekomstbestendige energie nodig.’ De bijna 200 zonnepanelen die deze week het dak op vlogen zijn door de kinderen alvast vrolijk onthaald.

Oscar uit groep 8 kreeg thuis ook zonnepanelen, alhoewel ze over een half jaar al weer verhuizen. Zonnepanelen op een school, dat vindt Oscar ‘wel heel bijzonder, want een school gebruikt heel veel energie, voor laptops en iPads.’ Ook denkt Oscar ‘dat veel kinderen nieuwsgierig zijn, en een onderzoek gaan doen, over zonnepanelen.’ Dat er straks een scherm in de gang komt waarop je elke dag kan zien hoeveel ze opwekken vindt hij ‘heel leuk’. Gaat hij erop kijken? ‘Ja, sowieso.’

Levendige daken
Alleen op de hogere daken was nog plek. Eén van de daken deed al dienst als kruidentuin. Op een ander dak wonen bijen. Er is een dakterras, én er komt groen. De komst van de zonnepanelen is een welkome aanvulling: de vervulling van een lang gekoesterde wens, vertelt directeur Annette van Valkengoed.

Twee extra panelen
Twee panelen blijven beneden. Die komen straks op een voor de kinderen goed zichtbaar, zelfvoorzienend Natuurhuis met een accu. Wat kun je allemaal met de stroom van twee 340 Wp panelen? Kun je er in de winter ook mee verwarmen? Is het voldoende stroom voor een plastic lab, zodat je van plastic afval nieuwe dingen kunt maken? Of papier recyclen? De leerlingen mogen het zelf gaan onderzoeken.

 Paultje komt ook
Zoals altijd als Zuiderlicht ergens panelen legt, komt ook Paultje het gebouw in. Paultje is een blauw stokstaartje met kindervoeten, een kunstwerk van Jeroen Bisscheroux. Paultje blijft je herinneren aan de panelen. Er zijn veel verhalen over hem te vertellen. Op andere scholen is hij een wisselbokaal voor duurzame projecten, of mag hij mee de klas in, als de les over belangrijke, duurzame onderwerpen gaat. Wat hij in Laterna Magica gaat doen? Dat kunnen de kinderen en hun coaches alvast over gaan bedenken.

Zuiderlicht legde in samenwerking met Natuurlijk IJburg al eerder zonnepanelen op het IJburg College 1 en 2 en op basisscholen De Zuiderzee en Het Podium.

Iedereen kan meedoen
De zonnepanelen zijn van ons allemaal, ‘Want echt íedereen kan via Zuiderlicht, meedoen aan de energietransitie’, zegt Frank Boon van Zuiderlicht. ‘Voor eenmalig één euro ben je lid van de energiecoöperatie. Vervolgens kun je, hoeft niet, met leningen van 250 euro mee investeren in panelen die al voor de Kerst stroom gaan leveren. Op je lening krijg je jaarlijks tussen de ongeveer twee en vijf procent rente. Na tien jaar krijg je het geleende bedrag weer terug. ’Een lidmaatschap of lening kun je op je eigen naam zetten, of op die van een ander: een vriend, collega, een kind of een kleinkind.

Check www.zuiderlicht.nu