Home Overzicht Basisschoolkinderen herdenken hun dierbare vrienden

Basisschoolkinderen herdenken hun dierbare vrienden

0

Kinderen houden van dieren. Ze hebben er vaak een innige vriendschap mee. Daarom is het best heftig als een dier sterft. Ook een dood vogeltje op straat is zielig. En wat te denken van dieren die met uitsterven zijn bedreigd? In Museum Tot Zover gingen kinderen aan de slag met het maken van Dierbare Doosjes. Deze tentoonstelling is nu gratis te bezoeken.

Naar aanleiding van hun bezoek aan expositie De Laatste Aai bij Museum Tot Zover, leerden de kinderen verder over afscheid nemen van dieren. Wat is voor jou een bijzonder dier? En waarom? Als het beestje dood is, hoe zou jij het dan willen herinneren? De kinderen maakten een monumentje ter herinnering aan hun geliefde dier. Ze deden dat met een doosje en allerlei materialen. Want in een doosje bewaar je mooie dingen. Speciaal voor dat ene dier.

De verhalen van de dierbare doosjes zijn ontroerend. Zowel de doorgespoelde goudvis, de pluizigste poes als de per ongeluk verorberde kipnugget komen aan bod. Eerst was het museum van plan slechts enkele doosjes te selecteren, maar het resultaat was zo prachtig dat ze gewoon allemaal te zien zijn. Entree tot de Dierbare Doosjes is gratis voor iedereen, de aangrenzende tentoonstelling De Laatste Aai is gratis voor kinderen tot 12 jaar en Museumkaarthouders, óf slechts 1 euro met een Stadspas.

.

Het project Dierbare Vrienden is ontworpen in samenwerking met De Rode Loper op School. De leerlingen hebben een stoere dierensafari over de begraafplaats gevolgd, en deze dierbare doosjes geknutseld om te leren over het afscheid nemen van dieren. De dierbare doosjes in de tentoonstelling zijn ontworpen door de leerlingen van de Lidwinaschool en Laterna Magica, en ook door achtstegroepers die meededen met de Kunstschooldag 2019.

Er is veel te zien en veel te leren in De Laatste Aai. Want hoe werkt een dierencrematie nu eigenlijk? En op welke wijze wordt de liefde uitgedrukt op een dierengrafsteen? Bezoekers mogen zelf ook een bijdrage leveren: Via de hashtag #DeLaatsteAai worden foto’s en verhalen verzameld van geliefde dode dieren, die worden opgenomen in de ‘dierenhemel’ in het museum. De Laatste Aai belicht de liefde die wij koesteren voor dieren en verkent de grenzen van ons verdriet in een unieke en ontroerende expositie. Te zien t/m 19 januari 2020.

Check www.totzover.nl, ook voor het uitgebreide randprogramma.