Home Overzicht Opnieuw bord zwemverbod bij recreatiesteiger Borneokade

Opnieuw bord zwemverbod bij recreatiesteiger Borneokade

0

De gemeente gaat zo snel mogelijk opnieuw een verbodsbord voor zwemmen plaatsen bij de recreatiesteiger aan de Borneokade. Zo’n bord was er al eerder geplaatst naar aanleiding van een uitspraak van de rechter. Die gaf bewoners gelijk in een kort geding vanwege geluidsoverlast die de zwemlocatie oplevert. Het eerder geplaatste verbodsbord was al snel verdwenen.

Bij andere bewoners is de Borneosteiger juist een heel populaire zwemplek. Een petitie voor opheffen van het verbod is al meer dan 2.500 keer ondertekend. Volgens de gemeente zijn deze en andere steigers bedoeld om te zonnen, te vissen, te picknicken of gewoon te genieten van het uitzicht. Het is geen zwemsteiger. Ga je bij de Borneokade toch te water dan riskeer je een boete van 140 euro.

Het zwemverbod aan de Borneokade bestaat al langer, alleen waren weinig bezoekers daarvan op de hoogte, meldt de gemeente. Het verbod is resultaat van landelijke regelgeving. Veilig zwemmen kan in Amsterdam alleen bij officiële zwemlocaties die de provincie Noord-Holland heeft aangewezen. Daar wordt de waterkwaliteit gemonitord en zijn er afspraken over het beheer. Het water van de Entrepothaven aan de Borneokade voldoet daar niet aan.

In Amsterdam is er echter maar een beperkt aantal officiële buitenzwemplekken. In Oost is er een in het Diemerpark op IJburg en de andere is bij het strand op IJburg. Even verderop in Zuidoost zijn er drie: de speelvijver aan de Noordoever van de Gaasperplas, aan de Zuidoever van de Gaasperplas en bij De Hoge Dijk. Bij het Marineterrein wordt al volop gezwommen door buurtbewoners, maar dat is nog wel op eigen risico: het is nog geen officiële zwemplek.