Home Kunst Beeldengroep ‘Geloof, hoop en liefde’ total loss verklaard. Nu naar sloop

Beeldengroep ‘Geloof, hoop en liefde’ total loss verklaard. Nu naar sloop

0
Hoop

Het KIT neemt afscheid van de beeldengroep Geloof, hoop en liefde van de Brits-Australische kunstenaar Nicholas Pope (1949). De drie beelden die in de binnentuin van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) waren geplaatst, worden op vrijdag 25 november vernietigd. Eerder dit jaar was de beeldengroep door een taxateur/restaurateur ‘total loss’ verklaard.

De beelden waren door weer en wind gecorrodeerd en bovendien omgewaaid tijdens een grote storm in 2020. De schade was zo groot dat restauratie van de beelden niet meer mogelijk bleek. In overleg met de taxateur/restaurateur en Nicholas Pope is besloten de beeldengroep te vernietigen.

Geloof

De drie beelden stonden de laatste jaren wat verloren op verschillende plaatsen in de binnentuin van het KIT bij het terras van restaurant De Tropen en er buiten. Mogelijk is verwaarlozing oorzaak van de slechte staat van de kunstwerken.

‘Het spijt me dat Hoop, Geloof en Liefde binnenkort niet meer bestaan’ – Nicholas Pope.

De drie beelden die in 1997 in opdracht van het Koninklijk Instituut voor de Tropen zijn gemaakt, waren een reactie op drie vrouwenbeelden op de gevel van de hoofdingang van het KIT. Deze oude beelden stellen Nederlands-Indië, Nederland en Amsterdam voor. Nicholas Pope’s beeldengroep stond vanaf 1997 op het dak van het oude trainingscentrum van het KIT aan de Linneusstraat. Na sluiting van het trainingscentrum in de nieuwbouw bij de voormalige Muiderkerk, zijn de beelden in 2017 verplaatst naar de binnentuin van het KIT bij het Oosterpark.

Zie ook Sculpturen van Oost: Geloof, Hoop en Liefde

Liefde