Home Dwars nieuws Beeldmakers op De Nieuwe Ooster

Beeldmakers op De Nieuwe Ooster

0

Bij leven waren ze letterlijk beeldmakers: fotografen als Jacob Olie, Georg Breitner en Cas Oorthuys. Maar ook tekenaars, beeldhouwers en schilders bepalen nu ze dood en begraven zijn met hun gedenktekens het beeld op De Nieuwe Ooster (DNO). Op zondag 26 mei wordt bij het graf van tekenaar / schrijver Peter van Straaten (1935-2016) diens werk besproken.

Trudy Admiraal | Foto Carla van der Elst

Het is een imposante fotocamera gemaakt van cortenstaal die hoog boven het urnenveld uitsteekt. Op de lens staat KIJK. Bezoekers buigen zich naar de tekst op het stalen labeltje. Hier wordt fotograaf Ronald Sweering (1934-2013) herdacht die talloze portretten en fotoreportages maakte voor verschillende bladen waaronder De Tijd en de Haagse Post.

Verderop staat het bekende logo van de brandende fakkel van het Nationaal Comité 4 en 5 mei op het graf van de ontwerper, Ton Giesbergen (1941-2018).

Stenen Archief
De camera van de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie (1834-1905) legde de veranderende stad in de 19e eeuw vast. Hij werd begraven op grafvak 17 van De Nieuwe Ooster. Zeventig jaar laten vervielen de grafrechten en werd het graf geruimd. Pas in 2008 werd de grafzerk van Jacob Olie ontdekt tussen een stapel opgeslagen grafmonumenten. Het werd grondig gerestaureerd en staat sindsdien weer op de originele plek op grafvak 17 dankzij de werkgroep Het Stenen Archief van DNO.

Mischa Smeding is een van de werkgroep-leden, zij is medewerker op DNO. ‘Wij zorgen ervoor dat grafmonumenten met een historische waarde niet meer verloren gaan zoals vroeger kon gebeuren’, vertelt Mischa. ‘Het gaat dan om Rijksmonumenten, maar ook om graven van mensen die in hun leven een publieke rol hebben gespeeld. Denk aan kunstenaars of bijvoorbeeld burgemeesters. De werkgroep houdt een lijst bij, daar staan nu 180 namen op.’ De werkgroep heeft een gratis wandelkaartje gemaakt van dertien historisch interessante plekken op DNO. Dit ligt bij de portier.

Peter van Straaten
Op een driesprong liggen drie politiek tekenaars vlak bij elkaar: Albert Hahn, Opland en Peter van Straaten. In de serie ‘Dode schrijvers, levende woorden’ neemt dichter Jos van Hest het publiek op zondagmiddag 26 mei mee naar het graf van Peter van Straaten (1935-2016) waar de stoeltjes rondom al klaarstaan. Jos: ‘Bij Peter van Straaten denken de meeste mensen direct aan zijn serie tekeningen en cartoons van bijvoorbeeld ‘Vader en Zoon’. Hij maakte altijd zwart–wit tekeningen voor de krant maar de tekst die hij eronder zette, kleurde de tekening. Ik wil vooral zijn schrijverschap belichten. Zijn verhalen over Agnes verschenen aanvankelijk als een feuilleton in de krant, maar zijn ook in boeken uitgegeven. Ik lees er stukjes uit voor. Zo leven zijn woorden weer even in de lucht.’

‘Dode schrijvers, levende woorden’ over Peter van Straaten op zondag 26 mei om 12.00 uur. Verzamelen op het voorplein bij de hoofdingang van DNO, Kruislaan 126. Deelname is gratis, wel graag aanmelden via [email protected]