Home Dwars nieuws Benefietconcert en litho voor Oekraïne

Benefietconcert en litho voor Oekraïne

0
Wim Stegeman, organist, en Catharina Bonsel, dirigent, met de litho.

Op zondag 30 oktober om 14.30 uur vindt in de Hofkerk, Linnaeushof 94, een benefietconcert plaats voor Oekraïne. Catharina Bonsel is dirigent van de twee koren die dan zingen. Wie is zij en hoe is het balletje gaan rollen? Wat staat er op het programma? Maar ook: wat betekenen het gedicht ‘Liberté’ van de Franse dichter Paul Éluard en de litho van de kunstenaar Sebastian Abbo in het geheel?

Anja Meiborg

Vertel eens Catharina, je doet dit werk al jaren. What makes you tick?
‘Ik ben in 1987 begonnen met het dirigeren van koren. Twee van mijn koren dirigeer ik al 25 jaar: ‘Zeeburg Zingt’ en ‘Jubilemus Domino’ (één van de Hofkerk-koren). Na bijna 35 jaar doe ik het nog steeds met veel plezier, omdat zingen zoiets moois en wonderbaarlijks is. Wat mij inspireert is wat muziek, en speciaal samen zingen, doet met mensen. Ik ervaar dit nog iedere keer: na een kooravond voelt iedereen zich blij en opgeladen. Mensen leren zingen is zo leuk: hoe eenvoudige aanwijzingen kunnen helpen om je stem meer te ontspannen en beter te laten (samen-)klinken.’

Kun je iets vertellen over de litho op de foto?
‘Ja! Deze litho is gemaakt door de Frans-Britse kunstenaar Sebastian Abbo. Hij maakte hem vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne. Ik zag de afbeelding staan bij het gedicht ‘Liberté’ van Paul Éluard, een gedicht dat mij zeer raakt en dat ik als raamwerk wil gebruiken voor het benefietconcert.

Ik heb contact gezocht met de kunstenaar om te vragen of we de afbeelding mochten gebruiken voor het concert. Hierop reageerde hij meteen enthousiast. Zodoende prijkt de vredesduif op de posters en de programmaboekjes.

De litho zelf is (voor € 35,-) te bestellen bij de kunstenaar*. Ook de opbrengst daarvan zal in zijn geheel gaan naar Oekraine, weliswaar via een andere organisatie.’

Hoe is het idee ontstaan van een benefietconcert?
‘De coronatijd is moeilijk geweest voor het koor Jubilemus Domino. Toen er in het voorjaar van 2021 met meer mensen mocht worden gezongen, bleken veel leden nog bang te zijn voor besmetting of trokken zich om andere redenen terug. Gelukkig werd het koor begin 2022 blij verrast met een aantal nieuwe leden; er ontstond een nieuw elan. En toen kwam die verschrikkelijke oorlog. Dat wrong: wij, die hier vrolijk staan te zingen en aan de andere kant van Europa deze doffe ellende. Bij mij ontstond het idee om iets te doen met ons onbehagen en onze onmacht. Toen ik aan het koor voorstelde om een benefietconcert voor Oekraïne te organiseren, reageerde iedereen direct enthousiast. Het balletje ging rollen, en op 30 oktober gaat het gebeuren in de Hofkerk!’

Waarom moeten we op 30 oktober vooral naar de Hofkerk komen?
‘Om te genieten van prachtige muziek en om te doneren voor het goede doel! We bieden een mooi en afwisselend muzikaal programma, uitgevoerd door de koren ‘Zeeburg Zingt’ en ‘Jubilemus Domino’- aangevuld met leden van het Hofkerkkoor LWM-, het barokstrijkersensemble ‘Seyster Strijkers’ en een aantal individuele muzikanten. Ook is er samenzang.

Tijdens het concert wordt de muziek afgewisseld met steeds een gedeelte uit het gedicht Liberté van Paul Éluard. Hij schreef dit in 1942 als daad van verzet tegen nazi-Duitsland. Zijn tekst werd door de Royal Air Force in duizendvoud boven Frankrijk uitgestrooid.

Het is een concert waarbij in- en uitgelopen kan worden. Dus ook als je weinig tijd hebt, ben je welkom en – belangrijk – is donatie mogelijk: contant of met de QR-code. Op die dag is er Pure Markt in Park Frankendael: een bezoekje aan de kerk vormt dan een leuke combinatie.

De gehele opbrengst van het concert gaat naar Artsen zonder Grenzen in Oekraïne.’