Home Kunst Beste jaar ooit voor het Tropenmuseum

Beste jaar ooit voor het Tropenmuseum

0

Nog niet eerder kwamen in in een jaar zoveel bezoekers naar het Tropenmuseum. De tentoonstellingen Cool Japan, Verlangen naar Mekka, ZieZo Marokko, Sabi Suriname en What a Genderful World trokken het 224.000 bezoekers. Daarmee gaat 2019 de boeken in als het best bezochte jaar tot nu toe.

De tentoonstelling Cool Japan brak sinds de opening meteen de bezoekersrecords, met bovendien een opvallend lage gemiddelde leeftijd. In februari opende Verlangen naar Mekka, waarmee het museum weer een geheel ander publiek naar het museum wist te trekken. Dat geldt ook voor de interactieve expo What a Genderful World die sinds oktober te zien is en hoog scoort op publiekswaardering. ZieZo Marokko, dat dit jaar plaats maakte voor Sabi Suriname, was de beste bezochte Tropenmuseum Junior-editie sinds de oprichting van het kindermuseum, bijna 45 jaar geleden.

Ook met de overige programmering trok het Tropenmuseum veel belangstelling. Een gesprek met Colson Whitehead was volledig uitverkocht. De buurtsalon, een pop-up museum in de eerste van Swindenstraat, zorgde voor verbinding met de buurt. ’s Werelds allereerste Oceanic Plasticarium – een kubus gevuld met 3.000 liter plastic soep – was te zien in de Lichthal, een project van Dopper. En tenslotte werd de serie Ongemakkelijke Gesprekken gelanceerd, waarbij ongemakkelijke thema’s op een unieke manier bespreekbaar zijn gemaakt.