Stadsecoloog Geert Timmermans wacht met smart op de bever. Dat laat hij weten bij AT5. Het dier is al gesignaleerd vlakbij IJburg. ‘Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit van de natuur’, zegt hij.
De bevers gaan volgens Geert Timmermans op ontdekkingsreis als Flevoland voller raakt. Daar leeft en knaagt de bever, maar de kans is groot dat het aquatisch knaagdier naar Amsterdam uitwijkt. Want de beverpopulatie groeit snel waardoor de jonkies moeten emigreren. Voor zover bekend heeft de bever niet eerder in de stad geleefd.
Bevers leven in kleine familiegroepen in de buurt van water. Meestal met zo’n vijf of zes bevers in een groep, die bestaat uit een volwassen paartje en hun jongen van de twee laatste worpen. De jongen blijven zo’n twee jaar in een familiegroep, waarna ze hun eigen territorium gaan zoeken. De leefgebieden worden afgebakend met anale geursporen.
De aanwezigheid van bevers ontdek je door de aanwezigheid van omgevallen bomen, bomen waarvan de schors is afgeschild, ondiepe kanalen en een burcht in het water. Als het mogelijk is, bouwen de knaagdieren een nest in een ondergronds hol. Anders bouwen de bevers een burcht.
De bever is het grootste knaagdier van Europa en een van de grootste knaagdieren ter wereld. Afhankelijk van de soort zijn ze 75 tot 90 centimeter lang en wegen 23 tot 38 kilo.