Bewakingscamera laat zien dat boommarters in de stad leven

0

Wie zou de kippen in de tuin zijn aangevallen? Ratten wellicht? Een video van een bewakingscamera bood de oplossing. Midden in de nacht laat een lang, slank dier zich zien. Van een metershoge muur sprong hij naar beneden: een boommarter. Toch wel bijzonder in de stad. Dat vindt ook stadsecoloog Martin Melchers.

Steeds meer dieren voelen zich thuis in de stad. Ooievaars lopen rustig rond in park Frankendael en trekken zich niets aan van de mensen om hen heen. Vossen zijn geen zeldzaamheid in de omgeving van spoordijken die de stad doorsnijden. En nu ook gesignaleerd: de boommarter.

Marters zijn een prachtige beestjes. De boommarter wordt vooral tijdens de schemer, avond en nacht actief. In de winter slapen ze veel en worden ze af en toe wakker om voedsel te zoeken. Boommarters zijn ongevaarlijk voor de mens en zullen nooit spontaan aanvallen. De dieren zijn erg mensenschuw en maken zich snel uit de voeten als ze in de buurt van mensen komen.

Als er een boommarter zich in de buurt ophoudt merk je dat met geluiden of lawaai. Boommarters zijn ’s nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de boommarter.