Na ruim 90 jaar hebben de leeuwen de huur van het Kerbertterras opgezegd. Vermoedelijk dit najaar strijken ze neer in hun fonkelnieuwe residentie op de Artis-savanne. Inmiddels gonst het van de geruchten wie na hun vertrek het rijksmonument uit 1929 gaat bewonen. De in het Kleine Zoogdierenhuis woonachtige ringstaartmaki’s zouden veel interesse hebben…
Lewis Daniels
Als de van oorsprong uit Madagaskar afkomstige primaten inderdaad naar het oude onderkomen van de leeuwen verhuizen, worden zij de nieuwe buren van de op het Lemureneiland levende rode vari’s die ook hun roots op het Afrikaanse eiland hebben. De vari’s hebben nog niet gereageerd op de mogelijke komst van hun bijna soortgenoten (ze kunnen grotere en nauwkeurigere sprongen maken dan maki’s) en komen momenteel vaak hoog in de bomen samen voor overleg. Deze locatie omdat de halfapen zich graag ophouden in boomkronen.
Na jaren woonplezier hebben de stokstaartjes hun ‘woonrots’ bij het Kleine Zoogdierenhuis verlaten. In hun nieuwe verblijf op het voormalig ‘Kameleneiland’ delen ze de tuin met de algazellen. De dieren hopen elkaar dit voorjaar beter te leren kennen. Door de huidige weersomstandigheden brengen ze nog veel tijd binnenshuis door. Voor de stokstraatjes geldt ook dat ze druk bezig zijn met het inrichten van hun nieuwe stek, denk bijvoorbeeld aan kinderkamers.
De algazellen kunnen gerust zijn met hun nieuwe gezelschap dat bekend staat als ‘schildwachter van de woestijn’. Stokstaartjes maken in noodsituaties een soort blaffend of fluitend geluid. Dit wordt ook begrepen door andere prooidieren, die zichzelf dan in veiligheid brengen. Het oude verblijf van de stokstaartjes is momenteel in afwachting van nieuwe bewoners.
De laatste fennek in Artis leed aan ouderdomskwalen en werd vorig jaar geëuthanaseerd. Ze liet een prachtige hoekwoning na die tegenwoordig is bewoond door dwergmangoesten. De sociale, zeer communicatieve dieren uit Oost-Afrika hebben het daar goed naar hun zin. Door middel van geluiden brengen ze elkaar van het laatste nieuws op de hoogte. Met een hoge, nasale piep houdt het vrouwtje dat de groep leidt haar onderdanen bij elkaar. Omdat alleen zij paart, hebben haar soortgenoten genoeg tijd om mee te helpen de jongen te verzorgen.
Ook het voormalig apenhuis heeft een nieuwe bewoner. Afgelopen najaar voegde een mannelijke, tweevingerige luiaard zich bij het daar al wonende vrouwtje. Hij heeft nog weinig gezien van zijn nieuwe omgeving, hangt meestal in een boom. De anoa heeft zijn huidige plek tegenover de olifanten verruild voor een locatie vlakbij het buitenverblijf van de gorilla’s. Naar het zich laat aanzien bewoont deze dwergbuffel daar een wisselwoning en keert hij terug naar zijn oude huis. Waar de dieren in Artis ook wonen, er is altijd een goede reden om naar het dierenpark te komen, zeker nu de lente eraan komt.