Home Duurzaam Bewoners bouwen natuurgebied op dak appartementencomplex

Bewoners bouwen natuurgebied op dak appartementencomplex

0
Linda Swinkels en medebewoners op het dak van hun appartementencomplex.

Oost is binnenkort een groene oase rijker. Bewoners van een appartementencomplex aan de Camperstraat in de Oosterparkbuurt hebben de handen ineengeslagen om het huidige grinddak van 750 vierkante meter te transformeren tot biodiversiteitshub. Op het dak worden door The Urban Jungle Project, bijna tienduizend planten en zeven grote bomen geplaatst.

Het is een bijzonder en grootmoedig initiatief, omdat de bewoners van het pand zelf geen toegang tot het dak hebben. Het project is dus niet bedoeld om in de zomer tussen het groen te kunnen barbecueën, maar om bij te dragen aan de leefbaarheid van de buurt. Via een gemeentelijke subsidie en een eigen bijdrage van de bewoners kan het dak worden gerealiseerd. Om de buurtbewoners te betrekken bij dit bloeiende stukje natuur en de investering te dragen zijn de bewoners een crowdfunding actie gestart.

Meer verkoeling, minder wateroverlast en zoemende bijen

Klimaatadaptatie is de laatste jaren een veelgehoorde term in de politiek. Het besef dat de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking de leefbaarheid van onze steden steeds verder onder druk zet lijkt inmiddels doorgedrongen tot de beleidskaders van de meeste gemeenten in ons land. Maar hoe breng je groen in steden waardoor stedelijke verdichting juist steeds minder ruimte is voor natuur? Door de ruimte die er wel is in de stad beter te benutten. Dat is dan ook precies wat de bewoners van het  appartementencomplex voor ogen hebben met het initiatief om hun 750 vierkante meter grote dak te transformeren, van grijs naar groen.

‘We hebben een prachtig groot dak, midden in de stad, waar nu niets mee gebeurt’, legt Linda Zwinkels uit. Zij is medebewoner en initiatiefnemer van het project. ‘Door dit hitte-eiland te vergroenen dragen we bij aan de verkoeling van onze buurt, het opvangen van water waardoor onze straten niet overstromen bij hevige regenval én bieden we een plek aan de biodiversiteit in hartje Amsterdam. Met dit nieuwe stuk natuur geven we weer ruimte aan vogels en insecten.’

Een nobele gedachte, helemaal gezien het feit dat de bewoners straks geen toegang zullen hebben tot het groene dak. De beplanting en bomen zullen bijdragen aan de verkoeling van de bovenste verdieping op hete zomerdagen, maar zijn toch vooral ook een verrijking voor de omliggende buurt. Een schoolvoorbeeld van bewoners die het heft op een positieve manier in handen nemen om bij te dragen aan de leefbaarheid van hun stad.

Verbetering leefklimaat op buurt- en stadsniveau

Wethouder Jacob Wedemeijer juicht het initiatief toe. ‘Als gemeente hebben we relatief weinig openbare ruimte tot onze beschikking om invulling te geven aan de opgave die er ligt voor klimaatadaptatie in onze stad. Initiatieven als deze bieden een enorme kans om op gefragmenteerde wijze toch een grootschalige verbetering te realiseren voor het leefklimaat in de stad. Een ontwikkeling die we als gemeente graag stimuleren, maar waarvoor bewoners en andere vastgoedeigenaren van cruciaal belang zijn.’

Een boom of stukje daktuin adopteren

Onder begeleiding van Rooftop Revolution werd met succes een subsidie aangevraagd bij de gemeente Amsterdam. Om de realisatie en het onderhoud van het project verder te financieren dragen de bewoners van het pand maandelijks bij en hoopt men door de crowdfundingcampagne daarnaast op een bijdrage vanuit de buurt. Omliggende bewoners en bedrijven kunnen vanaf maandag 21 februari het project steunen door een boom of vierkante meter groen te adopteren, waarbij iedere bijdrage welkom is. De uitkomst van de crowdfunding campagne zal uitwijzen of de overige Amsterdammers net zo begaan zijn met het welzijn van de stad als de bewoners van het appartementencomplex onder het dak van dit unieke nieuwe natuurgebied in hartje Amsterdam.